Eşti aici

CCA a avertizat public radiodifuzorii care n-au prezentat declarațiile cu numele proprietarilor beneficiari

17 Noiembrie 2015
1598 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public, astăzi, 17 noiembrie, în cadrul ședinței publice, 12 radiodifuzori (9 posturi de televiziune și 3 posturi de radio) pentru neprezentarea declarațiilor privind transparența proprietarilor beneficiari ai acestora. Radiodifuzorii privați erau obligați să facă publice lista cu numele proprietarilor beneficiari și datele privind cota de participare la capitalul social până la 10 noiembrie curent.

Cei 12 radiodifuzori care nu au depus declarațiile sunt: Vocea Basarabiei TV, TV Călărași, Stil TV, Ren Moldova, Gold TV, Fishing&Hunting, Canal X, Aiîn-Aciîc, Aici TV, Vocea Basarabiei, Kiss FM, Aquarelle FM. Membrii CCA au decis să acorde suplimentar 72 de ore, timp în care aceștia să prezinte informațiile necesare. Din cei 120 de radiodifuzori care activează în R. Moldova, conform datelor CCA, 88  de entități media au prezentat în termenul stabilit declarațiile privind transparența proprietății, iar 20 de radiodifuzori le-au prezentat cu întârziere.

Totodată, specialiștii care au analizat documentele au constatat anumite neclarități în actele a 62 de radiodifuzori: absența copiilor buletinelor de identitate ale beneficiarilor finali și neindicarea cotei lor de participare, lipsa simbolului postului, paginii web, numelor producătorilor și realizatorilor de programe etc. Radiodifuzorii care au prezentat declarații incomplete sau neclare au fost obligați de CCA să înlăture aceste lacune în termen de 7 zile.

O discuție aparte a vizat postul de televiziune PRO TV. În declarațiile radiodifuzorului sunt menționate un șir de companii, înregistrate în diferite țări. Potrivit investigației Moldstreet.com, acționarii principali ai companiei sunt reprezentanți ai unor mari firme media din SUA. Juristul postului de televiziune PRO TV Chișinău a spus că ei nu pot ajunge la beneficiarul final, deoarece acțiunile companiei sunt cotate la bursă și deținătorii documentelor se schimbă în funcție de vânzări. Membrii CCA au recomandat administrației postului să identifice în acest caz deținătorul care are cele mai multe procente de acțiuni.

Într-o altă de idei, membrul CCA Nicolae Damaschin s-a arătat îngrijorat de apariția în presă a unor declarații privind proprietățile mass-media înainte ca acestea să fie publicate pe site-ul CCA, fapt care, potrivit lui, ar fi provocat un conflict în rândul membrilor consiliului. La rândul
său, Dinu Ciocan a promis că va fi efectuată o investigație internă în acest sens.

Deja astăzi, declarațiile vor fi postate pe site-ul consiliului, la rubrica ”Transparența proprietății”.