Eşti aici

Ambasada SUA: „Rugăm Publika TV să emită o corectare, în așa fel ca telespectatorii să nu fie induși în eroare de reportaje incorecte”

22 Decembrie 2015
1794 de afişări
Postul Publika TV a publicat luni, 21 decembrie, mai multe materiale privind desemnarea de către Președintele Nicolae Timofti a candidaturii lui Ion Sturza la funcția de premier al țării, în care această decizie este calificată drept ”joc ieftin” și ”greșeală politică”. În corul vocilor care condamnă decizia Președintelui au fost aduse și afirmațiile Ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, pe care Publika TV le-a folosit în următorul context: ”Mă întreb dacă cineva se gândește ce își doresc oamenii din Republica Moldova. Democrația înseamnă să reprezinți cu adevărat voința și dorința populației. Într-o democrație liderii trebuie să servească țării și cetățenilor țării lor, și nu invers", a scris ambasadorul SUA James Pettit. PUBLIKA.MD amintește că astăzi președintele țării Nicolae Timofti l-a desemnat pe Ion Sturza drept candidat la funcția de premier al țării”.
Marți, 22 decembrie, Ambasada SUA a rugat postul Publika TV să emită o corectare, pentru ca telespectatorii să nu fie induși în eroare: ”Ca răspuns la un reportaj eronat emis de Publika TV, Ambasada SUA dorește să facă o clarificare. Publika TV susține că Ambasadorul Pettit a comentat nominalizarea de către Președintele Timofti a dlui Ion Sturza. Comentariul Ambasadorului Pettit se referă la situația din Moldova în general. Acest comentariu nu este o reacție la nominalizarea de către Președinte și, de fapt, a fost postată ieri la 15:50, cu câteva ore înainte de anunțul făcut de Președinte. Noi rugăm Publika TV să emită o corectare, în așa fel ca telespectatorii să nu fie induși în eroare de reportaje incorecte”.
După apariția mesajului Ambasadei SUA, Publika TV a mai adăugat o frază la știrea sa inițială: ”Ambasada Statelor Unite a venit cu un mesaj pe Facebook prin care evidențiază faptul că mesajul ambasadorului a fost postat înainte de a fi anunțată decizia președintelui Nicolae Timofti”.

Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă, a comentat acest caz pentru Media Azi:

În opinia mea, acest citat, prezentat într-un context deliberat greșit, este o încălcare a oricăror norme etice și profesionale. Prin modul în care a procedat Publika TV, din păcate, a fost distorsionat un mesaj al unuia dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai R. Moldova, prin urmare, încălcarea este cu atât mai gravă. Nu putem să ne permitem să interpretăm declarații ale diplomaților străini, în niciun mod , oricât de mult ne-ar avantaja sau dezavantaja aceste declarații.