Eşti aici

Ion BUNDUCHI, directorul APEL: ”Cea mai mare reușită este evitarea degradării totale a jurnalismului, în situația degradării totale a clasei politice”

07 Ianuarie 2016
2236 de afişări

La hotarul dintre ani, le-am propus unor experți media să facă o retrospectivă a anului 2015, pentru a vedea ce a fost bine, dar și ce nu a mers în domeniul mass-media. Totodată, dacă tot sunt experți, i-am rugat să facă și niște previziuni pentru anul 2016. Publicăm în continuare răspunsurile lor la cele două întrebări adresate de Media Azi:

•    Care sunt în opinia Dvs. reușitele și eșecurile anului 2015? 
•    Cum vedeți  evoluția situației în 2016?

•    Cea mai mare reușită, posibil, este evitarea degradării totale a jurnalismului, în situația degradării totale a clasei politice, după care, deși n-are ce spune, jurnaliștii au alergat mult și des. Jurnalismul n-a degradat total, pentru că mai sunt instituții mediatice care și-n alegeri, și-n războaie politice n-au uitat că sunt instituții mediatice. Sunt puține, spre deosebire de celelalte, care au încurcat jurnalismul cu agitația electorală și cu propaganda de partid. Altă reușită ar fi apariția unui nou post tv de nișă, orientat către agricultori. N-avem politică, dar puzderie de medii politizate și eșaloane de analiști politici. De când ne știm suntem agricultori, dar fără televiziune și fără analiști pentru agricultori. În 2015 a fost fortificată educația mediatică și, sper mult, cu timpul, anume ea să le dea papucii pseudo-jurnaliștilor. A mai fost un Forum Media, care a adus în prim-plan ceea ce deranjează breasla și care a făcut o agendă pentru un an. A mai fost modificată legea și am aflat proprietarii posturilor de radio și televiziune. S-a pornit din loc carul tranziției la televiziunea digitală terestră. Nu știm unde va ajunge, dar ani lungi stătea în loc. A fost scos din sertarele parlamentului proiectul Codului audiovizualului și praful, adunat pe el în 4 ani, a mai fost șters în trei audieri publice. E de remarcat dinamismul cu care s-a dezvoltat media online, mă refer la cea care a luat cu sine în spațiul virtual valorile profesionale din spațiul real. În anul când s-a cam stins elanul retoricii europene și la autorități, și la mass-media, să amintim de un ciclu de emisiuni la temă pe care l-au realizat 10 televiziuni regionale. Eșecuri, cu siguranță, sunt mult mai multe: planul de acțiuni al guvernului pe segmentul mass-media rămas plan de inacțiuni; examenul de profesionalism picat de numeroase și importante mass-media în alegeri și în interminabilul bazar politic; noi membri ai CCA și ai CO desemnați pe vechi, pe criterii politice; lipsa ciocanului pneumatic pentru monopolul-beton din audiovizual și în publicitatea comercială etc., etc. Mă opresc aici. Pentru șirul eșecurilor nu ajunge spațiu.  

•    Anul se anunță, nu doar politicește, tumultuos și, deci, manipularea în mass-media va fi la ea acasă – că vine de la noi ori că vine de pe-aiurea. Cu siguranță, media online va continua să se dezvolte cel mai dinamic, ca și publicitatea în mediul virtual. Cu mare întârziere, dar așteptăm, în sfârșit, măcar unul din cele trei multiplexuri naționale de televiziune digitală. Este adevărat, multiplexurile regionale rămân, deocamdată, în ceață și nu știu cum vor ieși din ea în 2016. E de așteptat că parlamentul va vota cele două candidaturi la funcțiile vacante din CO al TRM, dar nu e de așteptat că CO va funcționa altfel. CO va trebui să desemneze un director de radio și nu avem certitudinea că nu va da în bară, ca-n cazul alegerii președintelui TRM. După un an de scandaluri, la Teleradio-Găgăuzia, poate, se vor mai limpezi apele, deși puține speranțe, de rând ce este an electoral - alegerea parlamentului local. Așteptăm să fie lansată o bibliotecă online pentru jurnaliști, inclusiv pentru cei care practică jurnalismul de investigație. Cu un parlament-minune n-ar trebui să ne așteptăm nici în 2016 la o evoluție spectaculoasă a cadrului de reglementare, atât de necesar pentru pluralismul mediatic real. În toate cazurile, anul se anunță a fi, mai degrabă, unul al reparațiilor, și nu al construcțiilor capitale.