Eşti aici

Compania Publică "Gagauziya Radio Televizionu" ar putea fi lichidată

12 Ianuarie 2016
2745 de afişări

Consiliul de Observatori (CO) al Teleradio-Găgăuzia a votat, pe 11 ianuarie, 2016, cu 5 voturi pro din 8 membri prezenți la ședință, o adresare  către bașcanul regiunii autonome și deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei în care a propus modificarea legii despre televiziune și radio a UTA Găgăuzia și ”lichidarea provizorie” a Companiei Publice "Gagauziya Radio Televizionu". Expertul media Petru Macovei susține că inițiativa CO de la Comrat sfidează legislația națională. La rândul său, Dinu Ciocan, președintele Consiliul Coordonator al Audiovizualului, declară: ”Dacă a fost întreprinsă o acțiune ilegală vom acționa în instanță”.

În Scrisoarea deschisă a CO de la Comrat se menționează: ”Consiliul de Observatori propune Adunării Populare a Găgăuziei suspendarea prevederilor articolului VI al legii „Televiziunii și Radio din Găgăuzia” și, în acest fel, lichidarea provizorie a GRT (cu disponibilizarea tuturor angajaților) …”.

Contactat de Media Azi, vicepreședintele CO, Nicolai Tucan, ne-a comunicat următoarele: „Nu vorbim deocamdată de lichidarea companiei. Aceasta nu este o decizie finală.  Noi am transmis o propunere către Adunarea Națională a Găgăuziei prin care cerem modificarea legii televiziunii, deoarece considerăm că actualele prevederi nu se potrivesc cu activitatea Consiliului de Observatori. (…) Nu am discutat despre acest lucru cu CCA, deoarece deocamdată trebuie să ne clarificăm aici pe loc, cu legea noastră”.

Președinta companiei, Ana Harlamenco, este de părerea că inițiativa în cauză urmărește înlocuirea actualilor colaboratori cu persoane docile, care vor executa întocmai ordinele autorităților din autonomie. „Lichidarea GRT este o comandă politică. Cum numai în CO s-au implicat reprezentanții autorității regionale sau conducătorii Adunării Naționale a Găgăuziei, ei au început să ia decizii care aduc daune companiei”, a declarat Harlamenco.

Am solicitat și opinia președintelui CCA, Dinu Ciocan, care a recunoscut că ”nu prea avem acces la informații, să cunoaștem ce se întâmplă acolo”: „Din păcate, nu cunosc problema, dar ne-am sesizat și noi din presă. O să solicităm informații de la președintele companiei și de la Consiliul de Observatori, ca ulterior să vedem ce a stat la baza acestei decizii, cu ce scop s-a luat și să decidem cum să acționăm. Dacă a fost întreprinsă o acțiune ilegală vom acționa în instanță și, respectiv, ne vom adresa tuturor organelor abilitate, inclusiv Comisiei Parlamentare de profil”. Potrivit lui Dinu Ciocan, ”este clar că ei vor să pună mâna pe radiodifuzorul public, fie să-l acapareze, fie să-l distrugă, după informațiile deținute de noi, pentru ca ulterior toată presă să fie supusă autorităților locale”.

Expertul media Petru Macovei a calificat situația drept ”scandaloasă”: ”La mijloc sunt absolut clar niște interese private și politice ale unor persoane din Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze, care își doresc să aibă în colectivul Companiei Teleradio-Găgăuzia un instrument de manipulare informațională, așa cum l-au avut foarte mulți ani. Iar în ultima perioadă această companie a avut o poziție ușor diferită  de cea a unor deputați din parlamentul regional de la Comrat”. Potrivit expertului, ”această inițiativă este cu siguranță o încălcare a Codului audiovizualului al Republicii Moldova, care prevede că există radiodifuzor public național și regional” și ”este nevoie urgent să intervină Cancelaria de Stat, pentru a fi contestată în instanță”. Totodată, în opinia sa ”CCA trebuie să aibă un comportament proactiv” și să demonstreze că este un garant al interesului public în audiovizual.