Eşti aici

Poliția a ”baricadat” jurnaliștii în sala de presă a parlamentului ”din motive de securitate”

21 Ianuarie 2016
1221 de afişări
Jurnaliștii acreditați în parlament, care au venit, miercuri, 20 ianuarie, pentru a transmite secvențe de la ședința în plen a deputaților, au rămas blocați, mai bine de 5 ore, în sala de presă a parlamentului. Despre aceasta mai mulți reporteri au scris pe rețelele de socializare și au comunicat în știrile și reportajele lor. Jurnaliștii se întrebau de ce nu au fost evacuați din clădire, pentru a putea să-și continue activitatea. Colaboratorii de poliție le-au ordonat să nu părăsească sala, din motive de securitate.

În programele de știri, transmise în seara zilei de miercuri, jurnaliștii acreditați la parlament au relatat și despre situația lor în termeni alarmanți: „De câteva ore presa este blocată aici, în incinta parlamentului. Nu avem voie să ieșim și nici măcar să ne apropiem de geamuri.” (Dumitrița Ciuvaga, reporteră Publika TV);  ”… Este aproape imposibil să respiri aici, în parlament. Presa continuă să rămână baricadată în sala de presă din parlament.” (Ileana Pîrgaru, reporteră TVR Moldova); „… Suntem în continuare blocați aici, în sala pentru presă. Nu ni se permite să ieșim, mai ales acum, când protestatarii  au intrat deja în clădirea parlamentului (…) De asemenea, nu ni se permite nici să ne apropiem de geamuri pentru a nu-i provoca pe manifestanții care stau afară. (Speranța State, reporteră Pro TV).

Media Azi a contactat și alți jurnaliști , care au confirmat că orele cât s-au aflat în sediul legislativului au fost de mare tensiune pentru ei:

Ion Bologan, privesc.eu: „Ușa nu era încuiată, dar poliția era pe hol și ne-a spus să rămânem în sală. Am stat acolo până la ora 22.00 - 23.00, când protestatarii au plecat și noi am putut ieși afară prin cordonul poliției.”

Nata Sarioglo, reporteră TV 7: „Am ajuns ieri în clădirea parlamentului mai devreme de ora 15, fără să intuiesc că, alături ce circa 30 de colegi de la alte posturi de televiziune, voi reuși să ies de acolo după aproape șase ore. Au fost șase ore de tensiune - inițial, când a fost rupt primul cordon de polițiști în spatele parlamentului, am urmărit totul de la geam, am și filmat de acolo. Imediat am fost anunțați că nu avem dreptul să părăsim încăperea, nici clădirea legislativului, întrucât ne-am pune viețile în pericol. Aveam voie să ieșim doar la WC, atât. În sala pentru presă se afla și serviciul de presă al parlamentului. Eram toți în alertă, pregătiți să părăsim clădirea în orice moment. Ne întrebam, la un moment dat, de ce nu suntem și noi evacuați din clădire – așa cum erau evacuați deputații. S-a aruncat și cu fumigene pe coridoare - nici până acum nu știu cine le-a aruncat - protestatarii sau polițiștii”.

La întrebarea noastră, dacă s-ar fi putut găsi vreo modalitate de a-i evacua pe jurnaliști din sala de presă a parlamentului, reprezentantul serviciului de presă al parlamentului a răspuns că astfel de posibilități nu existau: „Ușa nu era încuiată. Organele de forță ne-au recomandat să nu ieșim din acea sală pentru că nu ne puteau asigura securitatea. Cine dorea putea să iasă, doar că poliția ne-a recomandat că ar fi mai bine pentru securitatea noastră să rămânem acolo”. 

Am adresat aceeași întrebare și ofițerului de presă al Inspectoratului General de Poliție, Mariana Bețivu. Inițial, aceasta ne-a spus că trebuie să contacteze șeful, ulterior însă nu ne-a putut oferi detalii, sfătuindu-ne să revenim mai târziu, pentru că: „Nu am încă un răspuns. Nu pot da de șef.” Pe site-ul IGP a apărut un comunicat de presă despre protestele de miercuri de la sediul parlamentului, dar care nu amintește despre jurnaliștii blocați în parlament. 

Sursă foto: Ion Bologan/Facebook