Eşti aici

DECLARAȚIA societății civile privind situația de la Compania Publică regională „GagauzRadioTelevizionu” (CP GRT) și proiectul de lege al UTA Găgăuzia ”Cu privire la televiziune și radio”

01 Martie 2016
2048 de afişări
La 26 februarie 2016 a avut loc ședința Consiliului de Observatori (CO) al CP GRT, la care s-a anunțat că televiziunea publică va intra în șomaj tehnic pe o durată de trei luni[1]. Considerăm că această decizie a CO al CP GRT a fost luată cu încălcarea prevederilor articolului 80 al Codului Muncii al RM, nefiind prezentată o justificare clară a necesității de intrare în șomaj tehnic a televiziunii publice.
 
Calificăm această decizie drept parte a conflictului dintre CO și președintele CP GRT, care a generat o criză de durată în cadrul radiodifuzorului public.
 
Trezesc îngrijorare acțiunile unor demnitari din UTA Găgăuzia, care contribuie la agravarea crizei de la companie. De asemenea, sunt alarmante încercările de a folosi  situația în scopul operării unor  modificări în legislația UTA Găgăuzia din domeniul audiovizualului, fapt care  poate limita libertatea de exprimare în regiune și intensifica controlul politic asupra CP GRT din partea autorităților publice centrale ale Găgăuziei.
 
Ședințele informative și conferințele de presă, organizate de actuala conducere a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) – președintele APG Dmitrii Constrantinov[2] și președintele comisiei juridice a APG Ivan Burgudji[3] - nu au ameliorat situația de la GRT, ci, dimpotrivă, au înrăutățit-o.
 
Funcționarii în cauză  nu au precizat dacă au exprimat poziția lor personală sau poziția organelor pe care le conduc în cadrul conferințelor de presă sau ședințelor informative privind situația de la GRT. Deoarece declarațiile lor nu se refereau la procesul legislativ sau la activitatea organelor pe care le conduc, ci la situația de la companie, al cărei fondator este Adunarea Populară, considerăm că o asemenea declarație trebuia să reflecte poziția APG, care poate fi adoptată doar la ședința APG, ceea ce nu s-a întâmplat. Prin urmare, suntem în drept să presupunem că declarațiile făcute de dnii Constantinov și Burgudji reflectă pozițiile lor personale, și nu poziția APG ca organ al puterii. Astfel, dnii Constantinov și  Burgudji, folosind tribuna APG ca funcționari publici, au făcut abstracție de funcțiile pe care le ocupă și au acționat de pe poziții personale.
 
Dl Burgudji, în cadrul conferinței de presă din februarie 2016, a făcut trimitere la  raportul Curții de Conturi a Găgăuziei, care nu a fost publicat în Buletinul Oficial „EKSPRESS KANON” și de aceea nu este un document oficial la care se poate face referire;
 
În declarațiile sale, dnii Constantinov și Burgudji au criticat în special conducerea companiei, atrăgând atenția asupra greșelilor comise de  aceasta, dar  nu au amintit de deciziile CO al CP GRT, care au fost anulate de către instanța de judecată și au cauzat prejudicii materiale companiei. Astfel, conducerea APG, personal dnii Constantinov și Burgudji, au  adoptat o poziție părtinitoare față de una dintre părțile implicate în conflict, ceea ce a aprofundat și mai mult criza de la  companie.
 
Din momentul desemnării sale, componența actuală a CO al CP GRT în repetate rânduri a demonstrat că este influențată politic de către   conducerea APG, acționând ca un factor de influență politică asupra CP GRT. Acest fapt contravine principiilor prevăzute de legislația audiovizuală locală și națională, conform căreia rolul Consiliului de Observatori constă în  asigurarea independenței/autonomiei redacționale și manageriale a CP GRT. Susceptibilitatea la influența politică a componenței actuale a CO al CP GRT este confirmată de următoarele:
  • Judecătoria raională Comrat a stabilit că, în anul 2013, CO al CP GRT a eliberat-o din funcție pe președinta interimară a CP GRT, Ecaterina Jecova, conducându-se de avizul comisiei specializate a APG, adoptat personal de către președintele acesteia, dl Burgudji, contrar Legii UTA Găgăuzia „Cu privire la Regulamentul Adunării Populare a Găgăuziei”[4];
  • La 17 noiembrie 2015, președinta CO al CP GRT, Sofia Surnina, a expediat o scrisoare în adresa Adunării Populare a Găgăuziei cu solicitarea de a adopta o decizie privind situația de la Compania Publică Gagauziya Radio Televizionu [5];
  • În cadrul celei de-a 30-a ședințe a APG, din 22 decembrie 2015, președintele APG Dmitrii Constantinov a declarat că, în ultimul timp, primește multe plângeri din partea Consiliului de Observatori, a angajaților companiei și locuitorilor Găgăuziei privind activitatea GRT. 
Aceasta demonstrează dorința evidentă a unor funcționari de a se folosi de posturile pe care le dețin pentru a influența activitatea CP GRT.
 
Trezește îngrijorare și faptul că pe agenda ședinței APG din 1 martie 2016 a fost inclus proiectul de lege „Cu privire la televiziune și radio”[6], propus de comisia permanentă juridică a APG. În cazul adoptării acestui proiect de lege, independența CP GRT va fi limitată, iar  APG va avea împuterniciri de a controla direct activitățile companiei. Acest lucru contravine principiilor de funcționare a radiodifuzorilor publici. Vom menționa că, în acest caz, APG nu a asigurat respectarea procedurilor de transparență decizională, deoarece nu a implicat specialiști în consultări pe marginea proiectului de lege. Considerăm că audierile publice, organizate de către APG nu au asigurat respectarea adecvată a cerințelor legislative privind transparența decizională.
 
Ținând cont de cele expuse mai sus:
 
Salutăm decizia dnei Anna Harlamenco de a-și da demisia din funcția de președinte al CP GRT;
 
Solicităm membrilor CO al CP GRT să-și dea demisia, întrucât au demonstrat că sunt influențabili din punct de vedere politic și incapabili să asigure independența companiei.
 
Facem apel către  APG să organizeze un concurs transparent pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al CO al CP GRT;
 
Propunem amânarea  examinării de către APG a proiectului de Lege a UTA Găgăuzia „Cu privire la televiziune și radio” și organizarea consultărilor publice cu participarea specialiștilor din domeniul mass-media pentru a elabora un proiect de lege care să corespundă  bunelor practici din domeniul mass-media.
 
În cazul în care proiectul de lege „Cu privire la televiziune și radio” va fi adoptat fără a respecta legislația Republicii Moldova privind transparența în procesul decizional, ne rezervăm dreptul de a ne adresa în instanța de judecată pentru anularea acestuia.
 
Declarația este susținută de:

 „Piligrim-Demo”
Asociația Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Electronice (APEL)
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul „Acces-Info”
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei
Gagauzmedia

 

[1] http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=23604
[2] http://halktoplushu.md/index.php/novosti/1253-spiker-dmitrij-konstantinov-provel-press-konferentsiyu
[3] http://halktoplushu.md/index.php/novosti/1258-press-konferentsiya-o-tekushchej-situatsii-i-problemakh-v-ok-teleradio-gagauzii
[4] Решение районного суда Комрат от 11 ноября 2013 г. Дел Екатерина Фёдоровна Жекова против Наблюдательного Совета Общественно Компании “GRT”, №2-592/2013, 23-3-1059-12072013
[5] http://gagauzmedia.md/index.php?newsid=5321
[6] http://halktoplushu.md/index.php/zakonodatelstvo/proekty-zakonov/1256-o-teleradioveshchanii-gagauzii-otredaktirovano