Eşti aici

ONG-urile de media: Serviciul Protecție și Pază de Stat trebuie să apere demnitarii de pericole fizice, nu de întrebările jurnaliștilor

03 Iulie 2020
1579 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media protestează împotriva acțiunilor abuzive ale Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) în raport cu jurnaliștii care își exercită profesia în spațiul public și în timpul unor evenimente de interes public.

Astfel, la 2 iulie 2020, colaboratorii SPPS au împiedicat-o brutal pe reportera postului de televiziune TV8 Mihaela Dicusar să se apropie pentru a le pune întrebări demnitarilor de stat – președintele Igor Dodon, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu, după ceremonia de depunere a florilor la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Aplicarea forței fizice pentru a împiedica accesul la persoanele oficiale al jurnaliștilor legitimați, aflați în exercițiul funcției, reprezintă un derapaj antidemocratic inadmisibil. Reamintim că nu este primul caz când colaboratorii Serviciului Protecție și Pază de Stat își depășesc în mod clar atribuțiile în raport cu reprezentanții mass-media.

Organizațiile semnatare dezaprobă afirmațiile speculative ale președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi care a calificat incidentul din 2 iulie 2020 ca o provocare și o îndeamnă să-și reconsidere poziția și să manifeste o deschidere reală, nu declarativă, față de profesioniștii media, răspunzând la toate întrebările jurnaliștilor, inclusiv la cele incomode. Totodată, facem apel către oficialii de rang înalt să nu admită excesul de zel al colaboratorilor SPPS.

Considerăm că declarația de presă a SPPS din 2 iulie 2020, conform căreia „afirmațiile precum că „un ofițer SPPS a bruscat presa” nu corespund realității, or, ofițerul SPPS în niciun caz „nu a bruscat sau împins” jurnalistul” reprezintă o încercare stângace de a justifica excesul evident de forță fizică, confirmat de înregistrarea video de la locul evenimentului. Cerem SPPS să renunțe la astfel de practici abuzive pe viitor și să-și instruiască colaboratorii în acest sens. Reamintim SPPS că această structură finanțată din bani publici trebuie să apere demnitarii de pericole fizice, nu de întrebările jurnaliștilor, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media este o faptă prevăzută de articolul 180 prim al Codului Penal al Republicii Moldova.

Solicităm Procuraturii Generale a Republicii Moldova să verifice legalitatea acțiunilor SPPS la 2 iulie 2020 în raport cu jurnalista Mihaela Dicusar și să informeze public despre rezultatele controlului.

Asociația Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Asociația Presei Electronice
Centrul „Acces-info”
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
RISE-Moldova
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei