Eşti aici

ONG-urile de media condamnă acțiunile ilegale ale militarilor din cadrul forțelor pacificatoare, îndreptate împotriva jurnaliștilor

23 Iulie 2020
2272 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă profunda îngrijorare și condamnă acțiunile de intimidare și agresare a jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, exercitate de către membrii Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.
 
Potrivit Vioricăi Tătaru, la 21 iulie 2020, în timp ce se afla în preajma localității Molovata Nouă pentru a documenta un articol referitor la veteranii de război, jurnalista a devenit victima intimidărilor și agresiunilor fizice din partea unui militar al trupelor detașate în cadrul posturilor de securitate de pe Nistru.

Mai exact, pacificatorii s-au lăsat nemulțumiți de faptul că jurnaliștii, în exercițiul misiunii profesionale, au efectuat câteva înregistrări video, surprinzând împrejurimile râului. Prin urmare, un militar al trupelor a lovit-o pe Viorica Tătaru și a deposedat-o de telefonul mobil, ștergând multiple fișiere din dispozitiv.

Ulterior, în timp ce jurnalista și colegul său au urcat la bordul BAC-ului plutitor pentru a traversa râul Nistru, trei pacificatori au oprit forțat îmbarcațiunea în scopul arestării acestora. Refuzând să execute ordinul ilegal al militarilor înarmați, jurnaliștii, împreună cu alți pasageri, s-au aflat blocați la bord timp de aproximativ o oră, până la sosirea echipajului de poliție sesizat.
 
Atenționăm autoritățile legitime ale statului de drept Republica Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.

Reamintim că, în virtutea art. 24 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova, statul asigură fiecărui om dreptul la viață și la integritate fizică și psihică. Totodată, legea supremă prevede la art. 25 că libertatea individuală și siguranța persoanei sunt inviolabile, iar percheziționarea, reținerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai în cazurile și cu procedura prevăzute de lege.

Subliniem că, potrivit art. 4 alin. (1) din Legea privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale membrilor Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.

În legătură cu cele sus-menționate, solicităm Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) și viceprim-ministrului pentru Reintegrare a Guvernului Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin:

  • să ia act de încălcările comise de către membrii Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii;
  • să înainteze un demers în vederea convocării ședinței CUC;
  • să solicite intentarea unei proceduri de constatare a ilegalității acțiunilor militarilor Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii;
  • să prezinte public informații privind măsurile întreprinse ulterior sesizării.
Totodată, lansăm un apel la adresa Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să monitorizeze procesul de constatare a ilegalității acțiunilor pacificatorilor și de sancționare a persoanelor care au acționat contrar legii.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Asociația Presei Electronice
Centrul Acces-Info