Eşti aici

Protest inedit în Parlament: Acces liber pentru presă!

03 Martie 2016
1895 de afişări
Mai mulți reprezentanți ai societății civile și ai mass-media au intrat joi, 3 martie, în sala de şedinţe a Legislativului, cerând deputaților ca jurnaliștii acreditați (reporteri și cameramani) să aibă acces liber la ședințele plenare, pentru a putea reflecta corect evenimentele.  

În cadrul acţiunii organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în fața Parlamentului s-a desfășurat un flash mob, fiind instalat un gard simbolic – Țarcul presei. Participanții au purtat pancarde care îndemnau parlamentarii să asigure accesul jurnaliștilor în sala de ședințe. Ulterior, o parte din participanții la flash mob au mers în sala de şedinţe a Legislativului, îmbrăcaţi în tricouri pe care era înscris mesajul „Acces liber pentru presă”. Ei au solicitat modificarea Regulamentului Parlamentului astfel încât să fie asigurat accesul reprezentanţilor media în sala de şedinţe a Parlamentului. Pentru a rezolva situația de conflict, a fost convocată în procedură de urgență ședința Biroului permanent la care s-a decis crearea unei comisii mixte, din care să facă parte și reprezentanți ai Parlamentului, și ai societății civile și presei, care urmează să găsească soluțiii tehnice și legale, în așa fel încât activitatea Parlamentului să fie mai transparentă. Grupul de jurnaliști și reprezentanți ai societății civile protestatari au solicitat să li se ofere acces la tribuna centrală pentru a explica care sunt revendicările, însă această solicitare nu a fost supusă votului. Jurnaliștii au părăsit sala de ședințe scandând „Rușine!” și au menționat că sunt sceptici că timp de 10 zile se va rezolva problema pentru care nu s-au găsit soluţii timp de doi ani.

„De-a lungul a 2 ani noi am organizat mai multe acțiuni de protest, am instalat Țarcul presei în fața Parlamentului, am colectat semnături pentru mai multe petiții pe care le-am expediat în Parlament și nu s-a întâmplat absolut nimic. (...) Noi vom participa în acest grup de lucru, însă suntem sceptici şi asta deoarece până acum guvernanţii nu au demonstrat niciodată că pot să facă ceea ce promit (...). Dacă timp de zece zile nu se va întâmpla nimic, vom continua  acţiunile”, a declarat directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu.

Participanții la protest au condiționat participarea la ședințele acestui grup de includerea în grup a reprezentanților donatorilor și a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova „care investesc milioane de euro în dezvoltarea Republicii Moldova. Vrem să se vadă și peste hotarele Republicii Moldova care este voința deputaților”, a menționat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei. El a accentuat că protestele nu au în spate nici un partid politic, așa cum au încercat să insinueze unii deputați.

La rândul său directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, a reamintit jurnaliștilor că „Parlamentul este o instituție publică” și nu este corect ca reprezentanților mass-media „să li se ofere o singură imagine, făcută de un singur regizor”. „Trebuie să cerem acest drept care ne aparţine. Nu reprezentanţii Parlamentului trebuie să decidă ce informaţii şi imagini trebuie să ajungă la public”, a conchis Alina Radu.

Reprezentanții mass-media au colectat semnături  în sprijinul unei  petiții prin care solicită acces liber în timpul ședințelor Legislativului. Petiția a fost semnată de jurnaliști, consumatori mass media, dar și de către unii deputați ai fracțiunii PLDM, PSRM, PL și PPEM.

Reamintim că CJI a inițiat Campania „Vrem acces în Parlament!” în luna mai 2014 pentru a sensibiliza deputații față de îngrădirea accesului jurnaliștilor la ședințele în plen.