Eşti aici

Biroul Permanent a acceptat ”de principiu” propunerile societăți civile privind accesul cameramanilor în sala de ședințe

16 Martie 2016
1564 de afişări
Membrii Biroului Permanent al Parlamentului au acceptat miercuri, 16 martie, revendicările societății civile și ale jurnaliștilor privind accesul cameramanilor în sala de ședințe. Biroul a cerut însă acestora să vină cu propuneri clare privind rotația operatorilor video în sală, în condițiile în care spațiul oferit nu este suficient pentru  jurnaliștii acreditați în Legislativ.

Reprezentanții ONG-urilor de media și mass-media au propus în ședința grupului de lucru ca rotaţia să fie gestionată de Direcția generală comunicare și relații publice a parlamentului, în limita spațiului disponibil. În această ordine de idei, vicepreședinta Legislativului, Liliana Palihovici, a declarat după ședința Biroului Permanent că „de principiu” spațiul a fost acceptat și cameramanii ar putea avea acces în sala de ședințe, dar a precizat că „Biroul consideră insuficient argumentată propunerea de rotație a cameramanilor în acea sală, deoarece spațiul este limitat, iar solicitările sunt mai multe decât permite spațiul”. 

Reprezentanții societății civile și ai mass-media au identificat în cadrul grupului de lucru câteva soluții. Astfel, transmisiunile live din parlament vor continua să ofere imagini posturilor de televiziune interesate de transmisiunea în direct și celor care sunt satisfăcute de imaginile compilate de regizorul din parlament. Totodată, transmisiunea va fi asigurată și online, reprezentanții media având acces la imaginea a cel puțin 6 camere/streamuri.  În sala de ședințe a parlamentului va fi oferit spațiu (2 balcoane) pentru a asigura prezența cameramanilor, în  limita spațiului disponibil. Mass-media acreditate vor semna un cod de conduită al jurnaliștilor (reporteri, fotoreporteri, cameramani) în sala de ședințe a parlamentului care va conține prevederi clare privind comportamentul jurnaliștilor în sala de ședințe.

Grupul de lucru a acceptat, de principiu, codul de conduită, care, între altele, prevede că ”jurnaliștii vor avea un comportament demn, o ținută vestimentară decentă pe parcursul aflării în sala de ședințe”. Doar mass-media care vor semna codul de conduită vor avea dreptul să delege cameramani în sala de ședințe.

Potrivit Lilianei Palihovici, Biroul Permanent al Parlamentului aşteaptă propunerile jurnaliştilor pentru a modifica Regulamentul de acreditare, care, în prezent, nu permite accesul cameramanilor în sala de şedinţe în plen.

Campania ”Vrem acces în Parlament!”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, durează mai bine de doi ani. Jurnaliștii au recurs la diferite forme de protest pentru a sensibiliza deputații față de îngrădirea accesului presei la ședințele în plen ale legislativului – au organizat flashmoburi, au semnat petiții, iar recent, mai mulți reprezentanți ai societății civile și ai mass-media, purtând tricouri pe care era înscris „Acces liber pentru presă”, au intrat în sala de şedinţe a legislativului. Întrunit în regim de urgență, Biroul Permanent al Parlamentului a decis crearea unei comisii mixte, formată din reprezentanți ai parlamentului, societății civile și presei, pentru a căuta împreună soluții. „Dacă timp de zece zile nu se va întâmpla nimic, vom continua acţiunile”, a declarat directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, membră a grupului de lucru.