Eşti aici

Bașcanul Găgăuziei a promulgat legea ”Cu privire la televiziune și radio”, contestată de societatea civilă

25 Martie 2016
1728 de afişări
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a promulgat legea ”Cu privire la televiziune și radio”, contestată de mai multe organizații nonguvernamentale de media, care, pe 2 martie curent, declarau într-o conferință de presă, că documentul contrazice legislația R. Moldova și solicitau ca legea să fie întoarsă Adunării Populare pentru îmbunătățiri. Informația despre promulgarea legii a fost confirmată de angajații Adunării Populare a Găgăuziei.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, Consiliul de Observatori al Companiei publice regionale „Gagauziya Radio Televizionu” urmează să organizeze concursul pentru funcția de director și să aprobe candidații la funcțiile de redactori-șefi ai televiziunii și radioului. De asemenea va decide cum vor fi gestionați banii companiei. Societatea civilă era îngrijorată de faptul că, după promulgarea legii, compania va fi obligată să difuzeze gratuit toate ședințele Adunării Populare și ale Comitetului executiv din Găgăuzia, toate congresele deputaților, dezbaterile publice organizate de administrațiile publice locale, mitingurile, demonstrațiile, procesiunile, slujbele religioase.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului, declara, pe 3 martie curent,  că este alarmat de posibilitatea subminării principiilor democratice de funcţionare a radiodifuzorului public regional, dar şi de situaţia jurnaliştilor şi ale angajaţilor ”Gagauziya Radio Televizionu”.

Potrivit societății civile, legea ar limita activitatea editorială a Companiei publice regionale „Gagauziya Radio Televizionu” și libertatea de exprimare în regiune. Într-o declarație difuzată pe 1 martie, ONG-urile de media avertizau că, în cazul în care proiectul de lege „Cu privire la televiziune și radio” va fi adoptat fără a respecta legislația Republicii Moldova privind transparența în procesul decizional, ”ne rezervăm dreptul de a ne adresa în instanța de judecată pentru anularea acestuia”.