Eşti aici

CCA solicită atacarea în judecată a unei legi care ar putea limita libertatea de exprimare și instaura cenzura în audiovizualul din autonomia găgăuză

30 Martie 2016
1588 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va transmite joi, 31 martie, un demers către Cancelaria de Stat, prin care va solicita atacarea în instanța de judecată a „Legii cu privire la televiziune şi radio”, promulgată săptămâna trecută de către bașcanul Irina Vlah. Și societatea civilă a anunțat că pregătește un demers către Cancelaria de Stat prin care va solicita anularea acestei decizii în instanța de judecată.

Organizațiile de media au atras atenția încă la începutul lunii martie, când proiectul de lege a ajuns pe agenda Adunării Populare a Găgăuziei (APG), la consecințele grave pe care le-ar putea avea adoptarea acestei legi asupra libertății de exprimare în regiune. În special, societatea civilă era îngrijorată de faptul că, după promulgarea legii, Compania Publică Regională ”Gagauziya Radio Televizionu” (GRT) va fi obligată să difuzeze gratuit toate ședințele APG, toate congresele deputaților, dezbaterile publice organizate de administrațiile publice locale, mitingurile, demonstrațiile, procesiunile, slujbele religioase.

Într-o scrisoare deschisă semnată de angajații companiei, adresată autorităților locale și CCA, aceștia cereau Consiliului de Observatori al Companiei GRT să acționeze în conformitate cu legislația în vigoare și să asigure stabilitate activității companiei și colectivului de creație.

Cu toate acestea, deputații din APG nu au ținut cont de opiniile societății civile și au adoptat legea, iar săptămâna trecută bașcanul Irina Vlah a promulgat-o.

„Mai multe organizații de media pregătesc un demers către Cancelaria de Stat, pentru a ataca această lege în instanță. La demersul nostru se pot alătura și persoane fizice. Imediat ce legea va fi publicată, noi îl vom transmite”, a relatat pentru Media Azi, Mihail Serkeli, directorul Asociației Obștești „Piligrim-Demo” din regiune.

CCA a sesizat și cu alte ocazii Cancelaria de Stat cu privire la  deciziile controversate adoptate de APG. În  2014, de exemplu, APG și-a atribuit în mod voluntarist împuterniciri de monitorizare şi control al respectării de către radiodifuzori şi distribuitorii de servicii a prevederilor Legii audiovizualului a UTA Găgăuzia și a instituit o altă procedură de alegere şi numire a membrilor Consiliului de Observatori ai Instituţiei Publice Regionale a Audiovizualului „Gagauziya Radio Televizionu”, decât cea indicată de Codul audiovizualului al R. Moldova. Atunci, actul normativ din autonomia găgăuză a fost contestat în instanță de către Cancelaria de Stat.