Eşti aici

„Ren TV Moldova” sancționat din nou pentru „diseminarea unor informații false”

30 Martie 2016
1726 de afişări
Postul de televiziune „Ren Moldova” a fost sancționat marți, 29 martie, de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), cu suspendarea dreptului de a difuza anunţuri publicitare pentru 72 de ore, în urma unei monitorizări a emisiunii „Военная тайна” (Taina Războiului), difuzată la sfârșitul lunii ianuarie curent, care se referă la situația politică din R. Moldova.

Membrii CCA au constatat că produsul media a fost realizat cu multiple abateri de la standardele normative, cum ar fi „prezentarea opiniilor drept fapte, difuzarea informaţiei trunchiate şi scoasă din context, propagarea unui singur punct de vedere asupra unor probleme controversate şi de conflict, dezinformare prin afirmarea unor fapte care nu s-au produs şi prin  diseminarea unor informaţii false, instigarea la ură şi intoleranţă pe motive de etnie şi limbă”.

Nu este pentru prima oară când CCA a aplicat amenzi  radiodifuzorilor care au pus pe post mesaje propagandistice manipulatorii. În vara anului 2014 CCA a suspendat pentru o jumătate de an emisia pe teritoriul R. Moldova a postului de televiziune Rossia 24, iar în mai 2015  a sistat emisia acestui post, constatând încălcarea prevederilor articolului 34 (al.3) al Constituției R. Moldova. În aceeași ședință, mai multe posturi TV, între care și Ren Moldova, au primit amendă maximă de 5800 de lei pentru derogări repetate de la prevederile condițiilor de licențiere și nerespectarea legislației audiovizuale naționale.

Media Azi a solicitat opinia a doi experți media, pe care i-a rugat să răspundă la întrebarea: Ce ar trebui să facem pentru ca radiodifuzorii care retransmit emisiuni din Federația Rusă să  se conformeze legislației naționale a R. Moldova? Iată răspunsurile lor.

Victor Gotișan, cercetător media:

„În primul rând, este nevoie de o strategie la nivel național privind protejarea spațiului informațional, iar un aspect al acesteia să fie spațiul mediatic. Altfel spus, să fie elaborate niște politici la nivel oficial privind protejarea cetățenilor de astfel de atacuri sau informație manipulatoare și neveridică. În al doilea rând, instituțiile regulatorii care sunt responsabile de monitorizarea posturilor TV și radio să facă într-adevăr treabă și să aplice sancțiuni acelor instituții media care pun pe post astfel de informații. Mă refer aici la CCA, de exemplu. În al treilea rând, organizațiile media trebuie să facă lobby pentru instituirea unui curs de educație mediatică (exemple în acest sunt multe: Canada, Marea Britanie, Danemarca etc.) în școli, colegii și universități, în cadrul cărora să le vorbească participanților despre faptul cum să poată filtra și selecta informația consumată. De asemenea, să cultive o cultură a discernământului media, care să aibă drept scop ideea de a conștientiza și înțelege care informație este corectă și veridică și care nu”.
 
Ion Bunduchi, expert media :

„Prin atare gen de sancțiuni nu pot fi stopate emisiunile propagandistice (și nu doar la RenTv), deoarece nu văd cum ar putea radiodifuzorii/distribuitorii de servicii să le elimine. Mult mai eficientă, în acest sens, ar fi o lista de canale tv, alcătuită de CCA, permise pentru a fi retransmise în Moldova.
Personal, nu-mi dau seama cum ar trebui să fie o lege care ar contracara fenomenul propagandei prin intermediul mass-media. După mine, fenomenul respectiv poate fi contracarat prin activități complexe, în rândul cărora cele menite să educe cultura mediatică/informațională fiecărui cetățean ar deține loc prioritar”.