Eşti aici

Președinta Companiei Teleradio - Moldova după aproape un an de activitate: Avem nevoie de investiţii mai mari pentru a deveni la fel ca ceilalți

12 Aprilie 2016
1758 de afişări
Consiliul de Observatori a aprobat, luni, 11 aprilie,  raportul de activitate a IPNA Compania Teleradio - Moldova pentru anul 2015, după ce, pe 25 martie, examinase raportul public de activitate a președintelui acestei instituții, Olga Bordeianu, în perioada iulie 2015 – februarie 2016.
 
Printre problemele cu care se confruntă compania publică, evidențiate în cadrul celor două ședințe ale CO, sunt lipsa de resurse financiare, cheltuielile exagerate la buget, tehnica învechită, care nu a mai fost reînnoită din anul 1989; numărul în creștere de îmbolnăviri a personalului din cauza gradului sporit de radioactivitate etc. Președinta companiei, Olga Bordeianu, a menționat în raport că TRM nu poate concura cu celelalte televiziuni private la capitolul imagine, deoarece dispune de o capacitate tehnică doar de  5% față de acestea. „Avem nevoie de
investiţii mai mari pentru a deveni la fel ca ceilalţi”, a conchis Olga Bordeianu. Directorul financiar al companiei, Galina Blanaru, care s-a referit la situația financiară a instituției, a evaluat datoriile companiei la data de 31 decembrie 2015 la peste 6 milioane de lei.

 
Ludmila Vasilache, membră a CO, s-a interesat dacă în comparație cu 2014 deficitul bugetar al companiei publice s-a micşorat ori a rămas același în 2015. Olga Bordeianu a  răspuns că ”majorările de tarife ne-au dat diferențe  foarte mari dintre banii prognozați și banii reali cheltuiți”.               
 
În cadrul ședinței din 25 martie a CO, în adresa Olgăi Bordeianu au răsunat și accente critice. Membrul CO Petru Grozavu constata că Teleradio Moldova, ”în special M1, rămâne în continuare, cu unele excepții, o instituție îmbătrânită și ca format de emisie, și ca titluri de emisiuni, regie, concept şi mod de administrare”. Grozavu atrăgea atenția conducerii companiei asupra faptului că ”veniturile extrabugetare pentru 2016 au fost planificate în scădere față de anii precedenți, a fost mărit aparatul administrativ, s-a mărit (în loc de optimizare) numărul de personal în companie, alte resurse interne de venituri decât publicitatea și darea în locațiune (de multe ori vicioasă) a spațiilor nu au fost identificate şi valorificate, arhivele TV rămân în paragină, disciplina financiară rămâne joasă”.
 
Atât raportul de activitate al IPNA Teleradio Moldova în 2015, cât și raportul privind activitatea președintei companiei publice Olga Bordeianu au fost aprobate de CO cu o majoritate de voturi, singurul vot împotrivă, aparținând lui Petru Grozavu.
 
Reamintim, că Olga Bordeianu a fost aleasă în postul de președinte al IPNA Compania Teleradio Moldova în iunie 2015. Candidatura ei a fost contestată de societatea civilă, după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe informații cu privire la falsul pe care  l-ar fi comis în CV. Organizațiile de media au efectuat atunci o proprie evaluare a modului în care CO a desfășurat concursul și au constatat că acesta a fost  „candidatul cel mai slab”, iar modalitatea de selectare a fost una „viciată”.

Membrul CO Petru Grozavu a declarat, după alegerea Olgăi Bordeianu în postul de președinte al TRM, că-și retrage votul, întrucât candidata a încălcat regulamentul de participare la concurs, prin faptul că nu întrunea condiția de 10 ani de activitate în mass-media, și a cerut CO să-și revadă decizia din 4 iunie. Consiliul nu a luat în considerare aceste argumente și, în data de 30 iunie, a confirmat-o în funcție pe Olga Bordeianu. Petru Grozavu a contestat decizia CO în instanța de judecată. Cazul se află pe rol la Judecătoria Centru din Chișinău, următoarea ședință urmând să aibă loc în luna mai.