Eşti aici

Christian Mihr: ”În Moldova avem mai multe cazuri în care presa a fost folosită efectiv pentru reprezentarea intereselor unor oligarhi”

21 Aprilie 2016
2583 de afişări
Într-un interviu acordat DW Akademie, responsabilul de Germania în Organizația Reporterii fără Frontiere (RFF), Christian Mihr, se referă la cele mai importante evoluții din noul clasament al RFF, privind respectarea libertății presei în 180 de țări ale lumii. Reamintim că, potrivit Raportului RFF, statele cu cea mai mare libertate a presei sunt Finlanda, Olanda și Norvegia. Cea mai proastă situație se înregistrează în Turkmenistan, Coreea de Nord și Eritreea. R. Moldova ocupă poziția 76, coborând 4 trepte față de anul precedent. Actuala analiză reflectă situația din 2015, punctajul fiind calculat între 0 și 100, unde zero este starea cea mai bună, iar 100 cea mai proastă.

Potrivit expertului, un trend important, remarcat încă de anul trecut, este sporirea presiunilor exercitate asupra jurnaliștilor independenți la nivel global. ”Vedem tot mai multe tendințe autocrate în țări ca Egiptul, Rusia și Turcia, observăm cum țări cu guverne național-conservatoare, ca Polonia și Ungaria, încearcă să aducă sub control presa de stat, dar și celelalte voci din mass-media. Și, tot foarte important, în multe țări iau amploare represiunile împotriva jurnaliștilor prin invocarea unor ideologii religioase, a legilor de securitate și, cum e cazul în Turcia, a legilor privind interzicerea criticilor la adresa președintelui: prin astfel de legi jurnaliștii au fost trimiși chiar la închisoare”.

Nu în ultimul rând, asupra actualului clasament s-a răsfrânt și ”concentrarea proprietarilor de media, căderea presei în mâinile oligarhilor, fenomen care reduce independența jurnaliștilor și transformă instituțiile mediatice în instrumente politico-economice prin care patronul oligarh își urmărește propriile interese”, susține expertul.

Despre tendințele de la Chișinău, Christian Mihr afirmă următoarele: ”Pe de o parte, există problema tensiunilor reverberate în regiune de conflictul ruso-ucrainean. Moldova, o țară relativ mică, are de luptat cu propaganda exercitată pe marginea acestui conflict. O a doua problemă a Moldovei, una foarte răspândită în regiune, o reprezintă structurile netransparente de proprietate în domeniul mediatic. În Moldova avem mai multe cazuri în care presa a fost folosită efectiv pentru reprezentarea intereselor unor oligarhi. De exemplu Vladimir Plahotniuc, care deține mai multe posturi de televiziune și care este simultan membru în Parlamentul de la Chișinău. Moldova ocupă locul 76 în clasamentul pe 2016, cu patru poziții mai prost ca în 2015”.

România ocupă locul 49 în clasament, cu o îmbunătățire ușoară de trei poziții. Germania, care deține poziția a 16-a, a coborât patru trepte comparativ cu anul trecut, ”în principal din cauza înmulțirii masive a atacurilor împotriva jurnaliștilor”. Iar Bulgaria, este ”o țară unde politicienii și oligarhii controlează cea mai mare parte a presei”, se menționează în interviu.

”Sunt de părere că libertatea presei trebuie apărată din nou activ și în Europa, pentru că este supusă presiunilor din multe direcții. Iar concluzia noastră este că o problemă majoră este transparența în ceea ce îi privește pe proprietarii de mass-media. Iar aici trebuie ca guvernanții europeni să încerce să schimbe ceva, pentru că doar așa poate fi ajutată credibilitatea presei. Interesele din spatele mass-media trebuie să fie transparente și cunoscute într-o societate democratică”, susține reprezentantul Organizației ”Reporterii fără frontiere”.