Eşti aici

PSRM vrea să sancționeze presa pentru subiectele ce promovează homosexualitatea. Jurnaliștii susțin că acest fapt contravine standardelor ONU

28 Mai 2016
1663 de afişări
Un grup de deputați din fracțiunea PSRM a venit cu o inițiativă legislativă care stabilește sancțiuni pentru propaganda homosexualităţii în rândul minorilor prin intermediul mijloacelor de informare în masă, Internet, spoturi audio-video, etc. Experși media și jurnaliști susțin că acest proiect de lege aduce pregudicii comunității LGBT, vine în contradicție cu prevederile Legii cu privire la asigurarea egalităţii și nu respectă standardele ONU.

Autorii proiectului de lege vor să completeze Codul Contravențional  cu articolul 88 prim, care conține următoarele prevederi: „Propagarea relațiilor homosexuale printre minori, prin intermediul întrunirilor, mijloacelor de informare în masă, Internet, broșuri, foi pliante, imagini, spoturi audio-video, filme și/sau înregistrări audio-video, prin intermediul înregistrărilor audio, amplificatoarelor ori a altor mijloace de amplificare a sunetului. Se sancționează cu amendă de 200 la 300 de unități contravenționale aplicate persoanei fizice, cu amendă de la 300 la 500 de unități contravenționale aplicate persoanei juridice”.

Întrebat de Media Azi, dacă nu crede că aceasta initiațivă încalcă Legea cu privire la asigurarea egalităţii și atentează la libertatea de exprimare, Adrian Lebedinschi, unul dintre autori, ne-a declarat: „Prin acest proiect de lege încercăm să diminuăm fenomenul homosexualității, mai ales în rândurile tinerilor. Nu ne referim aici la maturi. În ceea ce privește presa, aceasta, pe lângă libertate și drepturi, mai are și obligații. Libertatea presei se termină atunci când se încalcă drepturile omului. Acestea trebuie să fie prioritare”. Despre modul în care ar urma să fie sancționate instituțiile media, parlamentarul ne-a explicat: „De aceasta se va ocupa organul de urmărire penală din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, care va documenta cazul și va aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile legale”.

La rândul său, președintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, care a dat aviz pozitiv proiectului de lege, consideră că  acesta este binevenit, „atâta timp, cât fiecare om are rude minore și, cel mai probabil, încearcă să evite mesajele ce propagă homosexualitatea. „Nu putem admite să propagăm acest fenomen. Nu putem accepta acest lucru. Dacă a fost interzisă publicitatea și promovarea fumatului și a alcoolului la televizor, de ce nu am interzice și astfel de spoturi? ”, a declarat Vladimir Hotineanu.

Jurnaliștii și experții media nu împărtășesc opiniile autorilor proiectului de lege. Reportera Asociației Presei Independente (API) Lilia Zaharia, nu crede că această inițiativă legislativă, va fi votată de deputați, întrucât acesta ar fi un act discriminatoriu față de comunitatea LGBT. „Jurnaliștii care au ca și protagoniști în materialele lor persoane din grupul minorității sexuale nu fac propagandă pentru a promova ideile acestei comunități, ci relatează o poveste a unui om care a fost sau nu discriminat din cauza că face fapte sau susține această comunitate.  Și nu cred că jurnaliștii sau instituțiile media ar putea fi sancționate pentru ca s-a relatat o astfel de poveste”, a comentat Lilia Zaharia.

Totodată, reportera API a atras atenția deputaților, că Legea cu privire la asigurarea egalităţii, adoptată în anul 2012, are scopul de a combate discriminarea, precum şi de a asigura egalitatea tuturor persoanelor aflate pe teritoriul R. Moldova, „indiferent de apartenenţa politică, socială, economică, socială, fără a face deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, sau orice alt criteriu similar”.

Directoarea Ziarului de Gardă consideră că „Pedepsirea instituțiilor media pentru faptul că vor plasa produse ce includ drepturile tuturor persoanelor - contravine legislației media, altor legi naționale și internaționale. Mass-media are obligația să informeze și să discute despre dreptruile tuturor categoriilor de cetățeni”.

Jurnalista, de asemenea, le reamintește autorilor proiectului de lege că R. Moldova este membră ONU. „În aceste zile, Guvernul pregătește raportul pentru a doua Evaluare Periodică Universală. În cazul primei evaluări, în 2011, Moldova și-a asumat mai multe obligații privind drepturile LGBT, pe care nu le-a îndeplinit. Socialiștii cer ca Moldova să aibă o legislație ce contravine standardelor ONU. De ce socialiștii fac atât de des referință la drepturile omului consifințite de comunitatea ONU, dacă ei le încalcă sau le acceptă selectiv?”, se întreabă Alina Radu.

Proiectul de lege a fost înregistrat în parlament la 28 aprilie curent. Iacesta este semnat de deputații Grigore Novac, Vasile Bolea, Sergiu Furculiță, Radu Mudreac, Adrian Lebedinschi și Vlad Batrîncea și a obținut deja avizul pozitiv al Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară și Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.