02 Iunie 2016
1792 de afişări
Liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Șevciuk, a elaborat un proiect de lege în care propune introducerea sancțiunilor penale pentru defăimare. Astfel, defăimarea prin intermediul mass-media ar urma să fie pedepsită cu o amendă ce variază între 600 și 800 de salarii minime sau cu o amendă neremunerată de până la 120 de ore.
Media Azi a discutat cu Luiza Doroșenco, expertă media, directoarea Centrului Media din Tiraspol, despre impactul pe care l-ar putea avea acest proiect de lege asupra instituțiilor media din regiune.
- Doamna Luiza Doroșenco, prin ce este motivată apariția acestei inițiative legislative și cât este de actual acest proiect de lege?
- În opinia mea, autorii proiectului ar fi trebuit să aducă argumentele de rigoare, din care să aflăm de ce problema în cauză este actuală pentru regiune. Eu nu am găsit aceste argumente. Este actual doar pe hârtie și nu există probe care ar demonstra acest lucru. De fapt, textul proiectului nu este finalizat, întrucât în el nu se regăsește nici măcar glosarul, în care să fie explicat ce se înțelege prin însuși termenul ”defăimare”. În lipsa acestor explicații, termenul ar putea fi interpretat în mod diferit, în funcție de intențiile fiecăruia.
- Și dacă termenul de ”defăimare” nu este explicat în proiectul de lege și este interpretabil, faptul ca atare nu va afecta limitarea libertății de exprimare a jurnaliștilor din regiune?
- Există un asemenea pericol. Acest proiect poate duce la presiuni asupra mass-media, ceea ce, evident, înseamnă limitarea libertății de exprimare. Dar eu cred ca proiectul de lege propus de Evgheni Șevciuk are legătură directă cu alegerile, deoarece în regiune a început, neoficial, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2016. Deja putem observa o confruntare aprigă între mass-mediile controlate de liderul regiunii și cele finanțate de așa-zisul Holding ”Șerif”. Dacă va fi votată, legea ar putea să pună presiuni pe mass-media, de exemplu, pe instituțiile de presă care vor difuza subiecte critice la adresa lui Șevciuk. Astfel, activitatea acestor medii ar putea fi sistată în perioada cercetării penale, ceea ce înseamnă că nu vor putea activa în campania electorală, chiar dacă ulterior vor fi achitate.
- Un portal de știri din regiune scrie că unele organizații nonguvernamentale de la Tiraspol au salutat această inițiativă legislativă...
- Aș fi curioasă să văd lista organizațiilor, câte sunt și cine anume... Noi, de exemplu, nici nu cunoșteam că a fost înregistrat un astfel proiect de lege. Se pare că unele organizații erau mai informate decât noi. Într-o altă ordine de idei, nu cred că proiectul de lege va fi adoptat, dacă ținem cont de faptul că există opoziție nu doar între instituțiile mass-media, ci și între patronii lor. Evgheni Șevciuk propune acum multe inițiative legislative, însă nu toate au susținerea deputaților din regiune.