Eşti aici

Organizațiile de media condamnă acțiunile abuzive ale Inspectoratului de Poliție din raionul Taraclia față de jurnaliștii de investigație

03 Iunie 2016
3577 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă și califică drept inadmisibile acțiunile de persecutare din partea instituțiilor  de drept asupra reprezentanților mass-media pentru materialele jurnalistice pe care le realizează.
 
Astfel, portalul Anticorupție.md informează că Inspectoratul de Poliţie al raionului Taraclia a dispus interogarea jurnaliştilor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată investigația ”Cum a ajuns un iaz al statului în proprietate privată?” (autor - Аnghelina Gaidarji), apărută în ziarul local ”Svet” pe 17-18 aprilie curent și la postul de televiziune NTS din Taraclia.
 
Potrivit unei dispoziţii semnate de ofițerul de urmărire penală a Inspectoratului de Poliție Taraclia, Ana Mitroșenko, colaboratorilor Inspectoratului de Poliție li s-a ordonat, printre altele: ”Să prezinte exemplarul din data de 17,18 aprilie al ziarului Svet în care a fost publicat articolul. Să fie interogat redactorul, pentru a afla de ce a fost publicată informația, la a cui inițiativă a fost scris, cine i–a furnizat datele. Să fie sustrasă înregistrarea video de la televiziunea NTS. Să fie interogate persoanele care lucrează la acest post tv, pentru a afla cine le-a pus la dispoziție materialele video”.

Dispoziția Comisariatului de Poliție din Taraclia  sfidează legislația R. Moldova.  Legea Presei stipulează, în art. 20, alin. 2: ”Confiscarea notiţelor jurnalistului este interzisă. Mijloacele lui tehnice pot fi ridicate numai în cazul în care servesc drept probă într-o cauză penală”.

Totodată, art. 90 al Codului de procedură penală prevede că nu pot fi ascultați ca martori: ”jurnalistul – pentru a preciza persoana care i-a prezentat informaţia cu condiţia de a nu-i divulga numele, cu excepţia cazului în care persoana benevol doreşte să depună mărturii”.

Împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau a jurnalistului, intimidarea pentru critică; aceleaşi acţiuni săvârşite cu folosirea situaţiei de serviciu sau însoţite de sustragerea sau deteriorarea materialelor și echipamentului jurnalistului în scopul împiedicării activităţii acestuia sunt pasibile de sancțiuni în conformitate cu Codul penal. (Art. 180 prim).

La fel, potrivit Codului Deontologic al jurnalistului, ”Jurnalistul protejează identitatea surselor, inclusiv în fața instanței de judecată, procurorilor, polițiștilor și altor organe de drept. Protecția secretului profesional și a confidențialității surselor este în egală măsură un drept și o obligație a jurnalistului”.

Drept urmare, calificăm acțiunile Comisariatului de Poliție Taraclia ca fiind abuzive și îndreptate împotriva libertății de exprimare și libertății presei. Mai mult decât atât, prin acest caz, semnalăm o degradare fără precedent a siguranței reporterilor în timpul realizării materialelor de investigație, precum și limitarea drepturilor jurnaliștilor de a difuza informații de interes public.  

Cerem demisia persoanelor care s-au dedat la astfel de acțiuni ilegale și au efectuat presiuni asupra jurnaliștilor. Cerem Ministerului Afacerilor Interne să inițieze o anchetă proprie pentru a elucida cazul și să informeze  asupra rezultatelor. De asemenea, solicităm Procuraturii Generale să investigheze cazul și să aplice legea față de persoanele care au atentat la libertatea de exprimare a jurnaliștilor și au recurs la constrângerea acestora.

Semnalăm ambasadele şi reprezentanţele străine în R. Moldova, precum şi Reprezentanta OSCE pentru libertatea mass-media Dunja Mijatović, asupra încălcării drepturilor jurnaliștilor din R. Moldova și solicităm monitorizarea modului în care acest caz va fi examinat de către organele de drept.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Electronice
Asociația Presei Independente

Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul  „Acces-Info”
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova