Eşti aici

Următorul invitat la MediaRing: Ambasadorul Pirkka Tapiola, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

10 Iunie 2016
1188 de afişări
Ambasadorul Pirkka Tapiola a fost numit Șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova în aprilie 2013. Până la numirea sa în acest post, a activat în calitate de consilier în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) privind evoluțiile din Europa de Est și Asia Centrală și de consilier  superior în Consiliul UE. Anterior, oficialul a activat în diplomație în Ucraina și Thailanda.

În perioada de exercitare a mandatului său în R. Moldova a avut un loc un eveniment important  - semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Documentul demonstrează angajamentul profund al Uniunii Europene față de Moldova și față de cetățenii săi și constituie un instrument complex, menit să contribuie la modernizarea țării noastre, la edificarea democrației și a statului de drept. Suportul, inclusiv de ordin financiar, pe care Republica Moldova îl primește de la Uniunea Europeană are ca scop sprijinirea reformelor-cheie în toate domeniile de dezvoltare. Un capitol aparte în Acordul de Asociere este consacrat cooperării în domeniul culturii, al politicii audiovizuale și al mass-media. În conformitate cu articolul 131 al acestui document, cooperarea ar putea include, printre altele, problema formării jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul mass-media, în vederea consolidării independenței, a profesionalismului și a legăturilor acestora cu mass-media UE.

Într-o altă ordine de idei, Ambasadorul Pirkka Tapiola s-a afirmat și ca o personalitate deschisă în relațiile cu jurnaliștii din R. Moldova. În interviurile acordate presei sau în discursurile susținute la diferite întâlnirii cu cetățenii Excelența Sa s-a arătat îngrijorat de faptul că mass-media din R. Moldova a coborât în ultimii ani în clasamentele internaționale și că fenomenul concentrării în mass-media nu permite reflectarea obiectivă a realității. ”Dacă privim presa în țările din UE, observăm că acolo se pune accent pe obiectivitatea informației și pe relația de respect față de populație”, afirma oficialul european la primul Forum al Mass - Media din R. Moldova, care a avut loc anul trecut. Totodată, la același for el constata, cu referire la mediile din R. Moldova: ”Urmărind seara un canal tv sau altul, este clar că ele transmit un conținut care profilează un anumit mod de gândire al oamenilor, dar nu informații, ceea ce este îngrijorător”.

Așteptăm întrebările dumneavoastră timp de o săptămână, la adresa electronică: mediaazi.ring@gmail.com.