Eşti aici

CCA a avertizat public Jurnal TV și Accent TV

20 Martie 2014
1895 de afişări

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public, miercuri, 19 martie, în cadrul ședinței publice, posturile de televiziune Jurnal TV și Accent TV pentru nerespectarea pluralismului de opinii și a principiului de informare din mai multe surse.

Potrivit Raportului de monitorizare privind respectarea principiului echilibrului social-politic, a echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative de către posturile de televiziune, Accent TV a încălcat prevederile art. 7 din Codul Audiovizualului privind respectarea principiului de informare din mai multe surse.

”În subiectul despre conferinţa de presă susţinută de deputaţii Partidului Comuniștilor (PCRM) privind excluderea a trei posturi TV din grila distribuitorilor de servicii, în cadrul căreia au adus acuzaţii la adresa democratului Vlad Plahotniuc, CCA, Moldtelecom şi SIS, nu a fost prezentată poziţia acestora pentru confirmarea sau infirmarea acuzaţiilor aduse”, se arată în raport.

Directorul Accent TV Roman Malinovski a declarat că reporterii nu au putut obține comentarii de la persoanele și instituțiile vizate din cauza că aceștia nu răspundeau la solicitările acestora.

La rândul său, președintele CCA, Marian Pocaznoi, a spus că în materialele jurnalistice în care se aduc acuzații grave persoanelor și instituțiilor de stat, trebuia să se dea și al doilea punct de vedere.

Ulterior, reprezentanții postului Accent TV au ieșit cu o declarație critică adresată CCA. ”Pedepsind jurnaliştii pentru că tratează negativ acţiunile factorilor de decizie, CCA îşi asumă o misiune inadmisibilă de a ”domestici” presa care are curajul să scoată în evidenţă neajunsurile şi erorile comise de putere. Cu alte cuvinte, în anul electoral 2014, CCA a devenit un instrument de cenzură. Instituţia îndeplineşte rolul de ”sanitar politic” ce ”curăţă” spaţiul mediatic de opiniile care nu coincid cu opiniile subiecţilor politici din coaliţia de guvernare”, se arată în declarație.

Pentru aceleași abateri de la legislație a fost sancționat postul de televiziune Jurnal TV. Potrivit CCA, a lipsit poziția părților vizate într-o emisiune și într-un material jurnalistic difuzate pe acest post. Administrația postului a calificat sancțiunea drept o răzbunare şi a anunțat că o va ataca în judecată. 

Sancțiunile CCA au venit la o zi după vizita reprezentantei OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mjatovici. Activitatea CCA a fost criticată de către Mjatovici, care a menționat că această instituție nu ar trebui să servească partidelor politice sau intereselor de business.

”Un astfel de organ de reglementare nu trebuie să participe la cenzură. Aș aduce un exemplu - monitorizarea posturilor de televiziune de opoziție, ceea ce se întâmplă în momentul de față. Consiliul nu trebuie să joace rolul redactorului. Ei trebuie să reglementeze și să asigure condiții egale pentru toți. Nu ar trebui să existe favoriți pentru Consiliu. Din păcate, acum nu este așa. Aș recomanda Consiliului să se întoarcă la activitatea sa de bază, să nu participe la cenzură”, a subliniat Dunja Miatovici.