Eşti aici

Următorul invitat la MediaRing: Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia

24 Iunie 2016
2704 afişări
Irina Vlah a fost oficial investită în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri) pe 15 aprilie 2015 și, de rând cu problemele din administrația publică, de competența ei ține și ameliorarea situației din mass-media găgăuză. În ultimii ani, presa din regiune, în special, audiovizualul, a fost marcată de conflicte și chiar de scandaluri. Rămân în continuare o problemă încercările Adunării Populare a Găgăuziei de a se implica în activitatea mass-media, de a o controla, atentându-se astfel la libertatea de exprimare. În speranța că jurnaliștii au multe întrebări la care își doresc să răspundă bașcanul autonomiei găgăuze, am invitat-o pe Irina Vlah la acest MediaRing.

Precizăm că, înainte de a fi aleasă bașcan, Irina Vlah a fost deputat în Parlamentul R. Moldova de legislaturile XVI, XVII, XVIII, XIX și XX, în perioada 2005 – 2015. Până în 2014 a activat în Fracțiunea PCRM; în 2014 a anunțat că părăsește PCRM rămânând deputat independent. Iar în martie 2015, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, fiind  susținută de PSRM.

Bașcanul Gagauz-Yeri este persoana oficială supremă a Găgăuziei, căreia i se subordonează toate autoritățile administrației publice. Este ales pentru un mandat de 4 ani, dar funcția este reeligibilă pentru două mandate consecutiv. Emite hotărâri și dispoziții care sunt executorii pe întreg teritoriul autonomiei găgăuze.

Orașul Comrat este locul de baștină al Irinei Vlah, unde și-a făcut și studiile universitare în drept. Ulterior, și-a susținut doctoratul la Academia de Științe a Moldovei, în domeniul serviciului public și a elaborat mai multe studii privind administrația publică.

Așteptăm întrebările dumneavoastră, timp de o săptămână - din 24 iunie până pe 1 iulie - la adresa electronică: mediaazi.ring@gmail.com.

Sursă foto: www.ipn.md