Eşti aici

Decizie irevocabilă a Curții Supreme de Justiție într-un dosar ce viza accesul la informație a jurnaliștilor de investigație

01 Iulie 2016
1740 de afişări
Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a pierdut procesul împotriva Aparatului Președintelui R. Moldova, pe o cauză ce viza accesul la informație. Curtea Supremă de Justiție a respins, miercuri, 29 iunie, recursul declarat de către CIJM, decizia fiind irevocabilă. Reprezentanții CIJM consideră această decizie o sfidare a libertăți presei și spun că se vor adresa la CEDO pentru a li se face dreptate.

CIJM a adresat,  în mai, 2015, Aparatului Președinției două solicitări de informație. Jurnaliștii vroiau să afle cine sunt persoanele decorate cu distincții de stat în perioada 2001 până în prezent și pentru ce merite le-au fost acordate. O altă informație pe care o solicitau de la Președinție se referea la persoanele propuse pentru funcția de judecător, care au fost respinse. În acest sens, CIJM vroia să aibă acces la actele trimise de șefii statului în perioada 2001-2015 în adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care au fost respinşi candidaţii la funcţia de judecător, la cea de preşedinte sau vicepreşedinte de instanţe şi a celor care urmau să fie promovaţi la curţile de apel.

În ambele cazuri Președinția a refuzat să ofere această informație, făcând referire la protecția datelor cu caracter personal.

În primă instanță, jurnaliștii s-au adresat la Judecătoria Buiucani, care a respins acțiunea CIJM. Ulterior, cazul a fost examinat de către Curtea de Apel, care a obligat Președinția să ofere jurnaliștilor doar informația privind persoanele decorate cu distincții de stat.

CSJ, în decizia din 29 iunie curent, a dispus casarea integrală a deciziei instanței de apel și a menținut hotărârea Judecătoriei sectorului Buiucani. Instanţa de recurs a considerat că „informaţia solicitată de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice este una restricţionată, cu acces limitat, aceasta fiind protejată de Legea cu privire la secretul de stat. Prin urmare, cele relatate indică la faptul că informaţia solicitată prin scrisoarea nr. 20-05 din 14 mai 2015 (cea privind judecătorii - n.r.) este o informaţie ce conţine date cu caracter personal, la care accesul este limitat, şi este inadmisibil de a fi date publicităţii motivele respingerii candidaturilor la funcţia de judecător, totodată va fi încălcat principiul respectării drepturilor şi reputaţiei candidaţilor la funcţia de judecător... ”

Solicitată de Media Azi, directoarea CIJM, Cornelia Cozonac, a comentat în felul următor decizia CSJ:

Cornelia Cozonac: Hotărârea CSJ este o sfidare a dreptului cetățenilor la informația de interes public

 „Este primul proces pe acces la informație din ultimii zece ani pe care Centrul de Investigații Jurnalistice îl pierde. În cazul dat informațiile solicitate erau de interes public sporit, pentru că era vorba de informația despre judecătorii respinși de Președinție de la promovare, iar în condițiile în care asupra judecătorilor planează atâtea suspiciuni de corupție este normal că va exista interes public sporit. Este și de interesul autorităților să facă această informație publică din oficiu, ca cetățenii să cunoască cine sunt judecătorii care sunt promovați sau respinși de la promovare.

O investigație jurnalistică a arătat că judecătorii respinși de Președinte, ca având probleme de integritate, au fost promovați în sistem de către Consiliul Suprem al Magistraturii. Deci, nu poate Președinția să nu ne ofere această informație. Și judecătorii care au judecat cazul să îndreptățească demersul șefului statului?

Înțeleg că judecătorii se protejează pe ei, astfel eu justific această hotărâre. În al doilea caz era vorba de informația despre persoanele care au fost distinse cu ordine și medalii de stat. Dacă am întreba pe oricare dintre cetățeni dacă vrea să cunoască informația despre cei care au fost onorați cu distincții de stat pentru merite deosebite față de stat, o să răspundă pozitiv. Deci, hotărârea în cauză este una neadecvată, este de fapt o sfidare a dreptului cetățenilor la informația de interes public și o sfidare a normelor de drept internaționale, a libertății presei și este contrară principiilor unei democrații. Următorul pas al nostru cred că va fi CEDO, ca să ne cerem dreptul la accesul la informația de interes public”.  
 
Sursă foto: www. cyd.ro
Sursă foto: www.anticoruptie.md