Eşti aici

Următorul invitat la MediaRing: Dunja Mijatović, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei

08 Iulie 2016
1128 de afişări
Dunja Mijatović a fost numită în calitate de Reprezentant al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea mass-media în anul 2010. Mandatul politic pe care i l-a oferit Consiliul  ministerial al OSCE are misiunea de a proteja și promova libertatea de exprimare și valorile presei libere în 57 de state membre ale acestei organizații, între care și R. Moldova.

Anterior, a activat în domenii precum drepturile omului, legislația mass-media și e-guvernare. În 1998, a fondat Agenția de Reglementare în Comunicații din Bosnia și Herțegovina, prin intermediul căreia a contribuit la crearea unui cadru juridic, politic și de reglementare pentru mass-media într-o societate complexă post-conflict. În 2007, a fost aleasă președintă a Platformei europene a agențiilor de reglementare, cea mai mare rețea de reglementare din sectorul media pe plan global, deținând această funcție până la numirea sa la OSCE.

Mijatović a activat în calitate de consultant pe proiecte legate de reglementarea mass-media și a noilor tehnologii în Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Ea a prezidat Consiliul Grupului de Specialiști ai Europei privind libertatea de exprimare și de informare pe timp de criză, în cadrul căruia a fost adoptată Declarația privind protecția și promovarea jurnalismului de investigație și strategiile privind protejarea libertății de exprimare și de informare în perioade de criză.

A studiat la London School of Economics, la Universitatea din Sarajevo și la Universitatea din Sussex , iar masteratul l-a susținut în domeniul Studiilor Europene, la Universitatea din Bologna.

Pentru merite remarcabile în promovarea valorilor presei libere în Bosnia și Herzegovina, Ucraina și alte regiuni ale lumii, în diferite perioade, i-au fost acordate premii și distincții internaționale.   

Așteptăm întrebările dumneavoastră pentru Dunja Mijatović timp de o săptămână - la adresa electronică: mediaazi.ring@gmail.com.