Eşti aici

Sergiu Sîrbu: Votarea separată a proiectelor în lectura a doua nu este o problemă, ține de procedură

18 Iulie 2016
1974 de afişări
Organizarea, pe 14 iulie, de către Comisia Parlamentară pentru mass-media, a așa-ziselor  „consultări publice” pe marginea proiectului de lege nr. 218, la care s-au adăugat și declarațiile din ultimele zile ale autorului proiectului, deputatul Sergiu Sîrbu, precum că proiectul de lege semnat de deputații PD ar putea fi votat de unul singur în lectura a doua, au generat anumite critici din partea societății civile.

Într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, afirma cu privire la acele consultări publice: „Impresia mea e că a fost un eveniment bine regizat. De fapt, organizat mai mult pentru bifă pentru că nu au fost prezenți la acest eveniment reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor mass-media și nici ai instituțiilor internaționale. S-a făcut totul în grabă, nu a fost anunțată lumea, nu au știut mulți despre evenimentul în cauză. Au fost mai mult acei care au susținut prevederile respective.”

La rândul său, Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, comenta pe pagina de FB a Grupului Centrului pentru Jurnalism Independent: „DE CE să organizezi consultări publice SEPARATE pe un proiect de lege (proiectul nr. 218 de modificare a Codului audiovizualului, inițiat de PDM, Serghei Sîrbu, GMG si Casa Media, cel cu produsul audiovizual autohton și prezentat de mașinăria propagandistică a partidului ca inițiativă de protecție a spațiului audiovizual autohton), dacă s-a decis în Parlament pe 7 iulie 2016 că acest proiect, plus alte două proiecte de modificare a Codului (unul al liberalilor și altul al Guvernului), toate trei aprobate în primă lectură, VOR FI COMASATE cu proiectul noului Cod al audiovizualului, adoptat de Parlament în prima lectură pe 1 iulie 2016? Posibil răspuns: Pentru că, în cele din urmă, va fi adoptat în versiunea finală doar proiectul nr. 218 al PDM, iar proiectul noului Cod al audiovizualului – nu”.

Potrivit portalului Newsmaker.md, Sergiu Sîrbu ar fi declarat corespondentului NM că „nu exclude faptul că proiectul de lege (nr.218 –n.r.) ar putea fi adoptat ca lege aparte în lectura a doua”.

Media Azi l-a contactat pe Sergiu Sîrbu pentru a afla ce șanse are, totuși, proiectul de lege al democraților să fie votat de unul singur după ce, în ședința din 7 iulie, deputații au votat ca cele trei proiecte de lege să fie comasate cu proiectul de bază, nr. 53, al noului Cod al audiovizualului.

În opinia deputatului PD, s-a votat pentru comasare întrucât s-a considerat că se va reuși adoptarea noului Cod al audiovizualului până pe 31 iulie curent. „Dar dacă nu se reușește, atunci parlamentul poate vota pentru separarea proiectelor, nu este o problemă. Aici deja ține de tehnică, de procedură”.

Sergiu Sîrbu a mai afirmat: „Din punct de vedere tehnic și tehnico-legislativ, avem două variante: adoptăm noul Cod  al audiovizualului cu comasarea acelor proiecte și înglobarea acelor norme în noul Cod al audiovizualului, ar fi prima variantă. Doar că este mai complexă, sunt deja sute de amendamente și vedem dacă reușim. Dar acest subiect este un angajament pe foaia de parcurs a R. Moldova, termenul limită fiind 31 iulie. Dacă nu reușim să definitivăm Codul audiovizualului până la 31 iulie atunci am putea să mergem pe etape, să votăm mai întâi proiectele 218 și 125 în lectura a doua, iar în toamnă să revenim deja la noul cod. Cum va fi încă nu cunoaștem. Rămâne să vedem”.

Media Azi a adresat aceeași întrebare și președintelui Comisiei Parlamentare pentru mass-media, Vladimir Hotineanu, care ne-a declarat: „Ne-au rămas încă trei ședințe de parlament. Nu cred că așa ceva se va întâmpla. Pur și simplu, nu am informația asta. Eu știu una, că noi pregătim pentru lectura a doua proiectul 53 cu cele 3 proiecte comasate. La aceasta lucrăm în comisie. Și aș vrea să reușesc, în sesiunea asta de vară, să avem în sfârșit Codul audiovizualului…”.

Precizăm că, pe 1 iulie, curent, parlamentul a votat în primă lectură proiectul noului Cod al audiovizualului. Pe 7 iulie, același parlament, a votat în primă lectură  alte trei proiecte de legi  125 (PL), 218 (PD) și 231 (al Guvernului ), care își propun să opereze modificări și completări la Codul audiovizualului în vigoare. În context, vicepreședinta parlamentului, Liliana Palihovici, se întreba atunci: „Care este logica să votăm aceste modificări  în codul care va fi anulat  în 2-3 săptămâni, când va intra în vigoare noul Cod al audiovizualului?”. Argumentul adus de autori era că cele trei proiecte vor deveni „amendamente la noul Cod al audiovizualului”.