Eşti aici

Expert media: „Retragerea acreditării jurnalistului NM de către agenții de pază ai parlamentului este un abuz”

22 Iulie 2016
2677 de afişări
Ofițerii din Serviciul de pază al parlamentului au retras joi, 21 iulie, acreditarea  reporterei  Galina Vasilieva, de la portalul newsmaker.md, pe motiv că aceasta a depășit bariera spațiului special amenajat pentru presă din instituție, pentru a solicita o declarație de la spicherul Andrian Candu. Reprezentanții parlamentului afirmă însă că acreditarea a fost ridicată până vineri, 22 iulie, când Biroul Permanent a decis că în acest caz poate fi aplicată o avertizare.
 
Conform regulamentului parlamentului, jurnaliștii au acces în sala plenară doar în spațiul special amenajat pentru presă. Totodată, ei pot adresa întrebări deputaților, atunci când aceștia, de obicei, vin în fața presei să facă declarații.
 
Potrivit argumentelor jurnalistei, postate pe portalul newsmaker.md, de cele mai multe ori jurnaliștii nu pot să obțină vre-o declarație de la aleșii poporului, pentru că unii dintre ei nu apar în fața presei.
 
Retragerea acreditării jurnalistului NM de către agenții de pază ai parlamentului este un abuz și atac la libertatea presei și contravine prevederilor Regulamentului privind acreditarea reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă pe lângă Parlament. De această părere este expertul media Dumitru Lazur. „Regulamentul în cauză stabilește clar condițiile în care acreditarea jurnalistului poate fi retrasă. Punctul 19 prevede că Biroul Permanent, la propunerea Secţiei relaţii cu mass-media, are dreptul să retragă acreditarea pentru fapte ce împiedică desfăşurarea normală a activităţii parlamentului (comportament provocator, refuz de conformare normelor de conduită sau regulilor de securitate, vestimentaţie indecentă etc.). În plus, punctul 20 al Regulamentului spune că retragerea acreditării, cu argumentele de rigoare, se comunică de către Secţia relaţii cu mass-media mijlocului de informare în masă. Prin urmare, agenții de pază nu aveau niciun drept legal să retragă acreditarea jurnalistei NM”, a explicat Dumitru Lazur.
 
Potrivit șefei Biroului comunicare și relații publice din cadrul parlamentului, Svetlana Ursu, joi, 21 iulie, ofițerii de pază nu ar fi retras definitiv acreditarea jurnalistei, ci doar au ridicat-o până la o decizie a Biroului „Există un regulament care prevede atât drepturile, cât și obligațiile jurnaliștilor. În cazul de față, Galina Vasilieva a coborât în spațiul destinat deputaților și a abordat mai mulți deputați, ceea este o încălcare a acestui regulament. Informația a fost transmisă Biroului Permanent, care a decis astăzi, 22 iulie, să fie transmisă o notă informativă portalului de știri și să i se întoarcă acreditarea reporterei”, a comunicat pentru Media Azi Svetlana Ursu.

Sursa foto: ww.ajm.md