Eşti aici

Experții media sunt îngrijorați de faptul că în dezbaterile privind legislația audiovizuală ”nu se joacă cu cărțile pe față”

25 Iulie 2016
1671 de afişări

Clubul de discuții „STOP FALS!” s-a întrunit luni, 25 iulie, pentru a aborda un subiect de actualitate: „Protecția spațiului informațional autohton de propaganda externă și internă”. Evenimentul a fost organizat în replică la anunțul difuzat săptămâna trecută de parlament, privind organizarea pe 26 iulie a dezbaterilor publice cu tema: „Provocările din spaţiul mediatic al Republicii Moldova – propaganda şi produsul autohton”. Clubul de discuții l-a avut în calitate de moderator pe Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente (API), care, recent, declara pentru Media Azi că dezbaterile publice organizate de parlament constituie „mimarea unui proces participativ de adoptare a modificărilor la legislația audiovizuală”.

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), s-a arătat îngrijorată de aceste dezbateri publice. ”Parlamentul a votat in primă lectură și proiectul noului Cod al audiovizualului, acesta era de fapt proiectul de bază, iar acum se pun în discuție separat proiectele nr.125 și nr. 218. Riscul este că cel puțin unul din ele – 218 – va fi votat în lectura a doua până la 31 iulie, vor fi făcute modificări la vechiul Cod, iar de proiectul noului Cod se va uita. Nu se joacă cu cărțile pe față, asta îngrijorează”, a declarat experta media în cadrul ședinței Clubului.

Directorul executiv API, Petru Macovei, este convins că dezbaterile publice sunt organizate de parlament pentru a promova un singur proiect – nr. 218 – care să fie votat în lectura a doua. Iar prin aceasta, susține el, „se dorește curățirea pieței mediatice pentru a face loc altor posturi. Și toate astea se fac în scopul nobil de luptă cu propaganda”.

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi, unul din autorul proiectului noului Cod, ”era logic să lucreze toți la un singur document, la proiectul noului Cod”. Despre dezbaterile preconizate pentru marți, 26 iulie, de parlament, Bunduchi afirmă că „s-ar putea să asistăm la luări de cuvânt, nu la dezbateri”. Ion Bunduchi este sigur că „trebuie ceva de făcut cu propaganda externă”, dar consideră că e nevoie de acțiuni complexe, nu de  interzicerea unui canal sau altul.

Un alt autor al proiectului noului Cod al audiovizualului, Eugeniu Rîbca, expert în legislația media, este de părerea că „proiectele nr. 218, nr. 125 nu protejează spațiul informațional. ”Expertiza europeană este negativă, ele conțin cel puțin 5 încălcări grave ale standardelor cu privire la libertatea de exprimare”. În plus, spune Rîbca, proiectul de lege nr. 218 este plin de contradicții. Și aduce un exemplu: „De ce să fie eliminat produsul propriu, așa cum propune proiectul nr. 218?  E grav că se propun astfel de schimbări fără să fie consultat Consiliul Coordonator al Audiovizualului”.
”Reprezentanții Parlamentului mint cu nerușinare, când susțin că proiectul noului Cod nu a fost trimis spre avizare instituțiilor europene, documentul a fost avizat de OSCE, UE și CE”, precizează Eugeniu Rîbca.

La şedinţă a participat, în regim de skype-conferinţă, din Tbilisi, politologul Lasha Tughushi, directorul Fundaţiei “Iniţiativa europeană – Academia liberală Tbilisi”, care a relatat despre experiența georgiană de combatere a propagandei străine prin intermediul mass-media.