Eşti aici

Presa oficială de la Tiraspol - hărțuită de autorități

22 Septembrie 2016
1439 de afişări
Mai multe modificări la un set de legi ce vizează mass-media, adoptate de către sovietul suprem pe 14 și 20 septembrie curent, vor limita și mai mult drepturile jurnaliștilor care activează în presa oficială din regiunea transnistreană. Toate acestea se întâmplă pe fundalul unor tensiuni dintre liderul și sovietul suprem din regiune, a declarat pentru Media Azi directoarea Centrului Media din Tiraspol, Luiza Doroșenco.
 
Astfel, potrivit modificărilor recente, fondul de onorarii a fost redus și doar reporterii vor beneficia de onorarii, întrucât numai ei au fost incluși în categoria jurnaliștilor. Redactorul-șef, designerul, machetatorul și alte persoane din presa scrisă sau de la radio și tv vor fi lipsiți de onorariu, chiar dacă participă direct la producerea contentului media, de cele mai multe ori și extra program. „Aceasta va avea o influență negativă asupra produsului media și va cauza trecerea colaboratorilor profesioniști la instituțiile media comerciale”, susține directoarea Centrului Media din Tiraspol.

În opinia Luizei Doroșenco, toate acestea se întâmplă pe fundalul unor tensiuni între autoritățile transnistrene. „Până acum, instituțiile media de stat se subordonau exclusiv liderului regiunii, și nu sovietului suprem. Atunci când  deputații respingeau inițiativele liderului din regiune, pe motiv că nu sunt în beneficiul cetățenilor, instituțiile media de stat prezentau poziția deputaților drept subminare a activității lui Evgheni Șevciuc, care, în opinia mass-media de stat, era în beneficiul poporului... Deci, presa oficială promova ideile lui Evgheni Șevciuc, îi făceau imagine, în timp ce deputaților nu li se acorda spațiu în ziare, timp de emisie la tv. Este logic să presupunem că modificarea ce ține de onorarii a fost introdusă pentru a „pedepsi” instituțiile media oficială”, susține activista de la Tiraspol.

Conform altei modificări în legislație, operate pe 14 septembrie curent, a fost instituită o nouă procedură de fondare a acestor instituții media. Dreptul de fondator îl vor avea lideruldin regiune, sovietul suprem și organul de drept. În cazul în care una din cele trei instanțe vor dori să devină fondator al unei instituții media, celelalte două – în mod obligatoriu vor deveni co-fondatoare. Toate instituțiile media oficiale vor fi obligate să se reînregistreze, ținând cont de aceste reguli noi. Fondatorii media vor putea propune candidaturile pentru redactorii-șefi, care însă vor fi confirmați de sovietul suprem. Eliberarea din funcție a redactorilor-șefi se va face de către sovietul suprem din regiune la propunerea procurorului.

Pachetul de legi mai prevede restricționarea de către autorități a accesului jurnaliștilor acreditați la evenimentele organizate, interzicerea de a folosi aparatajul video sau audio.

Solicitată de Media Azi să comenteze aceste modificări, Luiza Doroșenco a menționat că prevederile în cauză vor duce la instalarea cenzurii în mass-media din regiune și la intensificarea controlului politic. „Numirea și eliberarea din funcție a redactorilor-șefi de către sovietul suprem va instaura un mai mare control din partea autorităților asupra informației difuzate societății. Totodată, această lege va favoriza monopolul unei singure forțe politice pe piața mass-media. Majoritatea deputaților sunt membri sau simpatizanți ai partidului „Обновление”, în spatele căruia se află holdingul Шериф. Totodată, vor fi încălcate drepturile consumatorilor, care vor  primi informații incomplete sau manipulatorii. Adoptarea respectivelor modificări doar va înrăutăți situația din regiune”, a subliniat Luiza Doroșenco.

Precizăm că, aceste modificări au fost efectuate în plină campanie electorală pentru așa-zisele alegeri prezidențiale, care urmează să se desfășoare în regiunea transnistreană pe 11 decembrie 2016.