Eşti aici

Deputatul Vladimir Hotineanu: „Acum chiar este prioritar adoptarea noului Cod al audiovizualului”

19 Septembrie 2016
1256 de afişări
Adoptarea în lectura a doua a proiectului noului Cod al audiovizualului și a proiectului de lege pentru modificarea și completarea  legii privind accesul la informație va constitui o prioritate a Comisiei Parlamentare pentru mass-media în sesiunea de toamnă. Acest fapt ne-a fost confirmat de  președintele Comisiei, deputatul Vladimir Hotineanu.

 „Cel târziu la început de noiembrie, sau poate chiar în octombrie, planificăm să prezentăm proiectul noului Cod al audiovizualului pentru a fi votat în lectura a doua. Acum trebuie să ne întâlnim cu autorii proiectului pentru a vedea gradul de acceptabilitate și introducerea în document a amendamentelor parvenite. Noi, Comisia Parlamentară, la nivel tehnic am finalizat totul. Acum chiar este prioritar adoptarea noului Cod al audiovizualului, atâta timp cât de mai mulți ani tot lucrăm la el: au fost făcute mai multe audieri publice, consultări etc.”, a menționat pentru Media Azi Vladimir Hotineanu.

Tot în sesiunea de toamnă, aleșii poporului urmează să examineze în lectura a doua și proiectul de lege pentru modificarea și completarea legii privind accesul la informație, votat în primă lectură pe 28 iulie. Documentul a fost elaborat de experții Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și înregistrat ca inițiativă legislativă de către un grup de deputați - Vladimir Hotineanu, Mihaela Spatari, Aliona Goța, Ştefan Creangă, Ion Balan și George Mocanu. Andrei Guceac, consultant principal în  cadrul Comisiei juridică, numiri şi imunităţi, consideră că înainte de a fi examinat în lectura a doua, autorii proiectului vor trebui să facă toate modificările necesare în urma amendamentelor primite, întrucât în prima lectură „au fost foarte multe discuții pe marginea acestui proiect de lege”. Deputatul Vladimir Hotineanu, unul dintre autori, ne-a asigurat că amendamentele vor fi examinate în termen rezonabil și că acest proiect de lege, de asemenea, va fi o prioritate pentru Comisia parlamentară pentru mass-media în sesiunea de toamnă.  

Noul Cod al audiovizualului a fost votat în primă lectură la 1 iulie curent. Ulterior, la 7 iulie, aleșii poporului au votat în primă lectură proiectele de lege – nr. 125 (PL) și nr. 218 (PD) ce prevăd modificări la Codul audiovizualului în vigoare. Unii deputați s-au arătat atunci nemulțumiți de faptul că sunt nevoiți să dezbată și să voteze aceste două proiecte după ce au examinat și au votat în primă lectură proiectul noului Cod al audiovizualului, iar autorii inițiativelor legislative au motivat că aceste modificări vor fi folosite ca amendamente la votarea în lectura a doua a proiectului noului Cod. „În cazul în care Proiectul noului Cod al audiovizualului va fi votat în a doua lectură, aceste două proiecte vor dispărea”, a precizat Vladimir Hotineanu.