Eşti aici

CCA constată încălcări ale legislației electorale din partea radiodifuzorilor și avertizează public mai multe posturi tv

17 Octombrie 2016
3930 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public, luni, 17 octombrie, mai mulți radiodifuzori înregistrați pe teritoriul R. Moldova pentru încălcarea unor prevederi din art. 7 alin. (2), (3) și 4 lit. c) din Codul audiovizualului, constatate în primul raport de monitorizare a campaniei electorale, realizat de către această instituție. 

Potrivit raportului CCA, prezentat în ședință publică, posturile Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV,  Accent TV și NTV Moldova au favorizat în mod evident anumiți candidați electorali. Acestea au fost sancționate cu avertizare publică, prin votul unanim al celor 9 membri. Postul Jurnal TV a fost, de asemenea, pasibil de aceeași sancțiune, dar a cerut o amânare pentru a veni cu unele completări la raport. 

„Realitatea TV”, „TV 7”, „N 4”, „RTR Moldova” şi „Ren Moldova”  au avut un comportament relativ echilibrat, nu au fost atestate tendinţe de favorizare evidentă a concurenţilor electorali, însă în cazul unor subiecte ce vizează situaţii de conflict nu au respectat principiul de informare din mai multe surse.

Doar posturile de televiziune „Moldova-1” şi „Pro TV Chişinău” au reflectat obiectiv şi echidistant evenimentele electorale în perioada de monitorizare.

Membrii CCA au subliniat faptul că în mare parte concluziile monitorizării efectuate de CCA coincid cu cele din rapoartele organizațiilor de media, în special, în problema favorizării sau defavorizării anumitor candidați electorali. Astfel, Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV l-au favorizat pe candidatul Partidului Democrat, Marian Lupu și l-au prezentat în context negativ pe candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Jurnal TV l-a favorizat pe candidatul Andrei Năstase, iar Marian Lupu a fost prezentat exclusiv în context negativ. Accent TV și NTV Moldova l-au favorizat pe candidatul PSRM, Igor Dodon.

Mariana Onceanu-Hadârcă a atras atenția colegilor săi din CCA că situația din actuala campanie este gravă: „La Publika TV, Prime, Canal 2, Canal 3, câte 18, 17 și 16 minute acordate lui Marian Lupu, în mare parte reflectat pozitiv. Același lucru este valabil și pentru Jurnal TV, cu 33 de minute pentru Andrei Năstase. Și la Accent TV candidatul cu cel mai mult timp de emisie este Igor Dodon, cu 49 de minute”. Președintele CCA, Dinu Ciocan, a subliniat același lucru: „Situația este destul de gravă, sunt favorizări masive ale unor concurenți electorali. Nu cred că lucrurile se vor schimba până la finele campaniei. Avem nevoie de modificări la Codul audiovizualului sau de un nou Cod, ca să prevadă niște măsuri mult mai dure, în special, în perioada campaniilor electorale”, a afirmat Ciocan.

Vă reamintim că cel mai des instituțiile audiovizuale sancționate au încălcat articolul 7 al Codului audiovizualului, care, în alineatele 2, 3 și 4 stipulează: „Acordând timpi de antenă unui partid sau unei mişcări politice pentru propagarea poziţiilor acestora, radiodifuzorul trebuie să ofere, de asemenea, în cadrul aceluiaşi gen de programe şi la aceeaşi oră, timpi de antenă altor partide şi mişcări politice fără tergiversări neîntemeiate şi fără a favoriza un partid anume, indiferent de procentajul reprezentării sale parlamentare” (alin.2); „Pentru încurajarea şi facilitarea exprimării pluraliste a curentelor de opinie, radiodifuzorii au obligaţia de a reflecta campaniile electorale în mod veridic, echilibrat şi imparţial” (3); „Pentru a asigura în cadrul emisiunilor informative ale radiodifuzorilor respectarea principiilor echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii, aceştia vor plasa fiecare ştire astfel încât: în cazul subiectelor ce vizează situaţii de conflict, să se respecte principiul de informare din mai multe surse” (alin. 4, lit, c).

În total, în perioada 30 septembrie - 9 octombrie CCA a monitorizat principalul buletin informativ din grila a 14 posturi de televiziune – Moldova 1, Prime, Canal 3, Canal 2, PublikaTV, TV7, Jurnal TV, Accent TV, Realitatea TV,  PRO TV, N4, NTV Moldova, RTR Moldova și REN Moldova.