Eşti aici

CSM şi-a suspendat regulamentul privind accesul în sediile instanțelor judecătorești

01 Noiembrie 2016
3460 de afişări
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a suspendat marți, 1 noiembrie, regulamentul privind modul de acces în instanțele de judecată, care conține norme restrictive, în special, cu referire la condiţiile de participare a mass-mediei la ședințele publice. Informația a fost confirmată pentru Media Azi de Serviciul de presă  al instituției. Anterior, mai multe organizații de media și redacții au calificat într-o declarație comună adoptarea acestui regulament drept abuz din partea CSM.

Potrivit Carolinei Mangîr, specialist principal în cadrul Serviciului protocol, relații publice și mass-media al CSM, decizia de suspendare a fost luată în cadrul ședinței din 1 noiembrie. „Membrii CSM au ajuns la concluzia că în acest regulament sunt prevederi eronate, la care mai trebuie de revenit. Totodată, ei au venit cu sugestia ca toți cei interesați -  jurnaliști, reprezentanți ai societății civile etc. - să facă propuneri la acest subiect. Membrii CSM nu s-au expus asupra unor termene-limită la acest capitol”, ne-a informat Carolina Mangîr.

La sfârșitul lunii octombrie, organizațiile neguvernamentale și redacțiile instituțiilor mass-media au protestat împotriva impunerii, prin acest regulament, a unor restricții abuzive, contrare practicilor europene în domeniul accesului la informație și a accesului presei în instanțele de judecată. Acestea au  calificat adoptarea de către CSM a regulamentului privind accesul în sediile instanțelor judecătorești drept un abuz din partea CSM, prin care jurnaliștilor și redacțiilor mass-media li se vor impune restricții suplimentare de acces la ședințele de judecată. Organizațiile și redacțiile au solicitat de la CSM să-și anuleze propria decizie de aprobare a regulamentului  și să inițieze discuții la temă cu participarea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă relevante pentru sectorul judiciar.

Printre prevederile regulamentului se număra depunerea unei cereri cu 24 de ore înainte de organizarea ședinței de judecată, prezentarea obligatorie a buletinului de identitate și a unei copii, precum și obligarea presei de a deține acreditare specială pentru accesul în instanțe. În prezent, presa poate participa la ședințele CSM dintr-o cameră special amenajată, unde acestea sunt difuzate live. 

Sursa foto: www.advokatul.md