Eşti aici

Mesaj ONU privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității

02 Noiembrie 2016
1812 afişări
Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, a adresat un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale pentru încetarea impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, marcată pe 2 noiembrie, în care cheamă guvernele lumii să întreprindă acțiuni concrete pentru a asigura justiția în cazurile în care jurnaliștii au fost hărțuiți, atacați sau uciși.

„Aduc un omagiu curajului întregului personal media, care își pun viața în pericol de dragul adevărului. Și fac apel la acțiune imediată pentru a asigura justiția în cazurile în care jurnaliștii au fost atacați, uciși sau hărțuiți”, se menționează în mesaj.

Potrivit unui raport UNESCO, cel puțin 827 de jurnaliști au fost uciși în perioada 2006 - 2015, dintre care 115 numai anul trecut. Anul 2015 este al doilea, cel mai nefast an din ultimul deceniu, în domeniul jurnalismului, când doar 8 la sută dintre agresori au fost trași la răspundere. Din cei 213 jurnaliști uciși între 2014 și 2015, 78 au fost omorâți în state arabe, ceea ce face ca lumea arabă să fie cea mai periculoasă regiune pentru jurnaliști, în mare parte din cauza actualelor conflicte din Siria, Irak, Yemen și Libia. În aceeași perioadă, 51 de jurnaliști și-au pierdut viața în America Latină și în Caraibe, 34 — în Asia, 27 — în Africa și 12 — în Europa Centrală și de Est.

Aproape jumătate dintre jurnaliștii din sfera online uciși în ultimii doi ani erau reporteri ai unor portaluri web și bloggeri care transmiteau despre conflictul din Siria.

Secretarul General al ONU face apel către toate țările lumii să marcheze Ziua Internațională a încetării impunității pentru crime contra jurnaliștilor cu acțiuni concrete pentru a se asigura că personalului mass-media îi este garantat spațiul de care are nevoie să opereze liber de orice formă de hărțuire sau intimidare. „În acest fel, vom consolida accesul publicului la informație, ceea ce este cheia Obiectivului de dezvoltare durabilă nr.16 privind pacea, justiția și instituțiile puternice”, se mai spune în mesaj.

Sursa foto:www.md.one.un.org