Potrivit Carolinei Mangîr, specialist principal în cadrul Serviciului protocol, relații publice și mass-media al CSM, decizia de suspendare a fost luată în cadrul ședinței din 1 noiembrie. „Membrii CSM au ajuns la concluzia că în acest regulament sunt prevederi eronate, la care mai trebuie de revenit. Totodată, ei au venit cu sugestia ca toți cei interesați - jurnaliști, reprezentanți ai societății civile etc. - să facă propuneri la acest subiect. Membrii CSM nu s-au expus asupra unor termene-limită la acest capitol”, ne-a informat Carolina Mangîr.
La sfârșitul lunii octombrie, organizațiile neguvernamentale și redacțiile instituțiilor mass-media au protestat împotriva impunerii, prin acest regulament, a unor restricții abuzive, contrare practicilor europene în domeniul accesului la informație și a accesului presei în instanțele de judecată. Acestea au calificat adoptarea de către CSM a regulamentului privind accesul în sediile instanțelor judecătorești drept un abuz din partea CSM, prin care jurnaliștilor și redacțiilor mass-media li se vor impune restricții suplimentare de acces la ședințele de judecată. Organizațiile și redacțiile au solicitat de la CSM să-și anuleze propria decizie de aprobare a regulamentului și să inițieze discuții la temă cu participarea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă relevante pentru sectorul judiciar.
Printre prevederile regulamentului se număra depunerea unei cereri cu 24 de ore înainte de organizarea ședinței de judecată, prezentarea obligatorie a buletinului de identitate și a unei copii, precum și obligarea presei de a deține acreditare specială pentru accesul în instanțe. În prezent, presa poate participa la ședințele CSM dintr-o cameră special amenajată, unde acestea sunt difuzate live.
Sursa foto: www.advokatul.md