Eşti aici

Membru al CCA: „S-au sfidat în mod flagrant toate prevederile și toate regulile de joc

11 Noiembrie 2016
2378 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aplicat, în ședința din 11 noiembrie, amendă maximă, de 5400 de lei, pentru șapte posturi de televiziune și avertizări publice pentru alte două posturi. Sancțiunile au fost aplicate pentru favorizarea unor concurenți electorali și difuzarea de falsuri informaționale, fapte constatate în raportul al treilea de monitorizare a mass-media de către CCA, care a inclus perioada 20-30 octombrie.

Astfel, cu amendă maximă s-au ales posturile de televiziune  Prime TV, Canal 3, Canal 2, Publika TV, Jurnal TV, Accent TV și NTV Moldova. Acestea au primit amendă maximă și la ședința precedentă. Posturile TV 7 și Ren Moldova au fost sancționate cu avertizare publică.

Membrii CCA au subliniat, în cadrul ședinței, că posturile de televiziune au devenit câmp de luptă pentru candidații electorali. „Aș îndrăzni să afirm că în această perioadă, în campania electorală de până la primul tur, s-a luptat cu garda jos, s-a declanșat un veritabil măcel, un carnagiu mediatic general. S-au sfidat în mod flagrant toate prevederile și toate regulile de joc”, a remarcat membrul CCA, Dragoș Vicol.
 
De aceeași părere a fost și Olga Guțuțui: „Din păcate, vedem o tendință și mai tristă, când unele posturi de televiziune tirajează foarte intens falsuri. Este regretabil că jurnaliștii nu-și înțeleg meseria și deviază de la bunul simț și de la toate normele deontologice și reglementările juridice ale profesiei”.
 
În cazul a două posturi de televiziune - Accent TV și NTV Moldova - a fost constatată dezinformare în știri. Este vorba de reportajul despre presupusa înțelegere a candidatei Maia Sandu cu Angela Merkel, cancelarul german, de a primi refugiați sirieni în țara noastră. „În acest caz, este vorba despre o dezinformare cu rea-voință. Chiar dacă admitem că, inițial, jurnaliștii nu știau că este un fals, ulterior candidatul Maia Sandu a susținut o conferință de presă în care a dezmințit informația, dar dezmințirea nu a mai apărut în buletinele de știri”, a observat membra CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă.

Unii membri ai CCA au pledat pentru aplicarea de sancțiuni mai dure, cum ar fi suspendarea temporară a dreptului de a difuza publicitate pentru posturile care au difuzat acest reportaj. Într-un final, totuși, membrii CCA au pledat pentru amenda de 5400 de lei.

În cadrul ședinței s-a anunțat că CCA va realiza încă două rapoarte de monitorizare, care vor cuprinde perioada 31 octombrie - 13 noiembrie.