Eşti aici

Ambasadoarele Suediei și Finlandei în R. Moldova îndeamnă jurnaliștii să-și facă munca cu dedicație

02 Decembrie 2016
1540 de afişări
Mass-media are rolul de informare, iar informarea trebuie să fie una obiectivă. De această părere sunt experții, care au participat la cel de-al doilea panel de discuții de la Forumul Mass-Media, ediția 2016. Ambasadoarea Suediei în R. Moldova, Signe Burgstaller și ambasadoarea Finlandei în România și R. Moldova, Päivi Pohjanheimo, au accentuat cât de este de important ca presa unui stat să fie liberă și independentă.

Suedia și Finlanda consemnează, pe 2 decembrie 2016, 250 de ani de la adoptarea primei legi din lume privind libertatea presei. În context, Dna Signe Burgstaller a menționat că situația presei din R. Moldova are asemănări cu calea parcursă de cele două țări. Totodată, ambasadoarele Suediei și Finlandei au îndemnat jurnaliștii din țara noastră să-și facă onest meseria.  „Avem un tablou mix al presei în R. Moldova. Pe de o parte, vedem o diversitate de instituții media cu jurnaliști creativi și talentați, este impresionant ce se întâmplă și în mediul online; pe de altă parte, avem și presă mai puțin liberă”, a constatat Dna Signe Burgstaller.

În aceiași ordine de idei, Dna Päivi Pohjanheimo a subliniat că libertatea presei asigură dezvoltarea  socială și economică a unei țări. ”Aveți ce celebra, dar și ce apăra. Continuați să vă faceți munca cu dedicație.”

Prezentă la discuții, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a atras atenția că „Foaia de parcurs”, elaborată la forumul de anul trecut, „este practic nerealizată”. Totuși, a adăugat Nadine Gogu, dacă analizăm rezultatele ultimului Barometru de Opinie, care arată că încrederea populației în presă scade, ajungând sub 40%, putem constata că consumatorii au început să gândească critic. Prin urmare, în cazul în care vom avea o piață mai liberă, o piață de publicitate unde să nu existe concurență neloială și organizații credibile care să măsoare audiența, atunci media va înțelege că telespectatorul o poate taxa. „Avem multe de rezolvat, inclusiv, cadrul legislativ... Sunt încă multe legi care trebuie modificate, îmbunătățite, astfel să ne asigurăm că, dacă vor fi și implementate, lucrurile se pot schimba în bine”, a precizat Nadine Gogu.

În cadrul panelului de discuții, experții media au atras atenția asupra unei probleme principale cu care se confrunta media  - angajarea politică. În context, directorului executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, a subliniat că modul în care presa reflectă evenimentele demonstrează că jurnaliștii fac imagine unor anumiți politicieni. „Într-o societate democratică rolul mass-mediei libere este să promoveze și să apere demnitatea umană”, a afirmat Petru Macovei.

Panelul ”Rolul presei într-o societate democratică” a fost moderat de Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă din Moldova.