Eşti aici

Au fost desemnați finaliștii concursului pentru Premiul Național de Etică și Deontologie Profesională Jurnalistică 2016

14 Decembrie 2016
2699 de afişări
Portalul Anticorupţie.md, portalul Newsmaker.md şi săptămânalul „Ziarul de Gardă” sunt finaliștii desemnați pentru Premiul național de etică şi deontologie profesională jurnalistică. Despre aceasta a anunțat Consiliul de Presă, miercuri, 14 noiembrie. În total, la concurs au participat nouă instituții media.

În conformitate cu regulamentul concursului, la selectarea celor trei finaliști au luat parte consumatorii de media, experții și membrii Consiliului de Presă. Procedura de vot a fost constituită din două etape. Mai întâi, consumatorii de media au avut posibilitatea să voteze, în perioada 20 iulie – 15 noiembrie 2016, pe site-ul www.mediaforum.md, una din instituțiile de presă candidate la acest premiu.  În cea de-a două etapă, s-au pronunțat asupra comportamentului profesional al candidaților un grup de experţi şi membrii Consiliului de Presă. Instituțiile finaliste au fost stabilite în urma totalizării cumulative a punctajului obținut la ambele etape de votare.

Câștigătorul Premiului naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică 2016 urmează să fie selectat dintre finaliști, de către Consiliul de Presă, potrivit aceluiași regulament. Câștigătorul va fi anunțat la Gala „Jurnaliștii anului 2016”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei, vineri, 16 decembrie 2016.

Precizăm, că pentru Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică au concurat anul curent: portalurile Agora.md, Anticoruptie.md, Newsmaker.md, Rise.md; ziarele Cuvântul (Rezina), Observatorul de Nord (Soroca), Ziarul de Gardă; Agenţia de presă IPN, postul de radio Radio Chişinău).

Premiul naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice profesionale şi în semn de recunoaştere a meritelor instituţiilor mass-media în acest domeniu. Totodată, ca organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câştigător dacă în anul respectiv nicio instituție media nu a demonstrat că este demnă de acest premiu.

Anul trecut, Premiul a fost înmânat Biroului din Chişinău al postului Radio Europa Liberă.