Eşti aici

Forumul Mass-Media, ediția II: niciuna din recomandările incluse în „Foaia de parcurs” a ediției precedente nu a fost implementată de către autorități

02 Decembrie 2016
2700 de afişări
Forumul Mass-Media din R. Moldova, care își desfășoară lucrările pe 2 și 3 decembrie, la Chișinău, a început cu examinarea modului de implementare a “Foii de parcurs”, elaborate de participanții la ediția precedentă. La eveniment și-au anunțat participarea circa 180 de reprezentanți ai mass-media, editori, manageri de presă, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, agențiilor de publicitate, mediului academic aferent formării profesionale jurnalistice, experți din țară și de peste hotare. Deși inițial au acceptat invitația, prim-ministrul Pavel Filip și președintele parlamentului, Andrian Candu, au anunțat, cu două zile înainte de forum, că nu vor participa „din diferite motive”. Cu întârziere, a venit președintele comisiei parlamentare pentru mass-media, Vladimir Hotineanu, care la scurt timp a părăsit evenimentul.

În cadrul sesiunii de deschidere au fost prezenți și au ținut discursuri Șeful Delegației Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, și reprezentantul Ambasadei SUA în R. Moldova, Joseph Tordella. Oficialul european a menționat:„Libertatea presei este foarte importantă, reducerea concentrării mass-media și asigurarea transparenței sunt valori europene pe care le încurajăm și în R. Moldova”. În aceeași ordine de idei, diplomatul american a adăugat că informația veridică transmisă consumatorilor aduce fidelitate și consecvență din partea lor și că „suntem cu toții responsabili de asigurarea informației veridice și calitative”.

Potrivit directorului executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, ediția curentă a Forumului Mass-Media trebuie să găsească soluții pentru două tipuri de probleme din domeniul media - de ordin intern, cum ar fi calitatea produsului jurnalistic, și de ordin extern, influențate de mai mulți factori, inclusiv de cel politic. Directorul API s-a referit și la provocările la care au fost expuși jurnaliștii din R. Moldova în ultimii doi ani, care „au devenit tot mai accentuate”. „Chiar dacă țara merge pe calea democratizării, totuși, dependența cvasitotală a principalelor canale media de proprietarii care sunt politicieni, lipsa unui climat de concurență loială și onestă pe o piață media mică și foarte concentrată, barierele tot mai dese în accesarea informației de interes public - iată doar câteva din marile probleme ale jurnalismului moldovenesc”.

În scurta sa luare de cuvânt, Vladimir Hotineanu a ținut să comenteze criticile aduse autorităților de către participanții la eveniment. „Responsabilitatea trebuie să fie reciprocă, și a politicului, și a mass-media”, a atras atenția deputatul. Potrivit lui, în presă există multe probleme ce țin de mass-media, una dintre ele fiind cea a monopolului.

Jurnalista Natalia Morari a îndemnat participanții la forum să discute despre problemele breslei, din moment ce autoritățile statului nu au dat curs invitației de a participa la eveniment. „Atunci când spunem că presa e bună, dar guvernarea e rea, nu este tocmai așa, pentru că și presa are problemele ei. Și poate e cazul să spunem lucrurilor pe nume, că există presă care face propagandă aici, la noi acasă ...”. În ceea ce privește colaborarea dintre jurnaliști și autorități, jurnalista a adăugat că  „acest dialog nu se dorește”.

Președinta Asociației Jurnaliștilor de limbă rusă din R. Moldova, Iulia Semionova, s-a referit, între altele, la fenomenul concentrării din mass-media, care se răsfrânge negativ asupra calității jurnalismului. În opinia ei, autorităților le este comod ca mass-media să fie un fel de „personal de deservire” a puterii. Potrivit jurnalistei, în cazul unor încălcări ale legislației media, CCA ar trebui să sancționeze nu doar instituțiile media,, dar și pe proprietarii acestora, deoarece adesea jurnaliștii nu au alte soluții decât să „joace după cum le cântă patronii”.

Participanții la forum au examinat modul în care au fost implementate recomandările incluse în „Foaia de parcurs” a Forumului Mass-Media din 2015. În acest sens, moderatoarea dezbaterii, membra Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a dat citire unor prevederi incluse în „Foaia de parcurs” adoptată la forumul precedent. Printre acestea se regăsesc: „Elaborarea, expertizarea, dezbaterea publică și adoptarea proiectului Strategiei de dezvoltare a mass-mediei; elaborarea proiectelor de acte normative în conformitate cu prevederile Strategiei de dezvoltare a mass-mediei din R. Moldova, inclusiv: un nou Cod al audiovizualului, o nouă lege cu privire la publicitate, o nouă lege cu privire la sponsorizare și filantropie, un nou Regulament al CCA; un nou Regulament al CO al IPNA Compania ”Teleradio-Moldova”,  un nou Regulament al IPNA Compania ”Teleradio-Moldova”; Dezbaterea publică, expertizarea și adoptarea de acte normative în conformitate cu prevederile Strategiei de dezvoltare a mass-mediei din Republica Moldova, etc.”.

În opinia participanților la eveniment, niciuna din recomandările incluse în „Foaia de parcurs” a ediției precedente nu a fost implementată sută la sută de către autorități.

Forumul Mass-Media va continua sâmbătă, 3 decembrie, cu 6 ateliere tematice.
____
Forumul mass-media 2016 este organizat de Consiliului de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice (APEL).

Desfăşurarea Forumului mass-media 2016 este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Consiliului Europei “Promovarea jurnalismului profesionist şi responsabil prin susţinerea reţelei regionale a structurilor de autoreglementare”, Ambasada SUA în Republica Moldova şi Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei