Eşti aici

Despre libertatea presei vizavi de cenzură

05 Ianuarie 2017
1588 de afişări
La hotarul dintre ani, când se fac tot felul de bilanțuri și se întocmesc topuri,  vă prezentăm o retrospectivă a anului 2016 cu cele mai tari declarații făcute de cei 21 de invitații ai rubricii „MediaRing”. Iar pentru că declarații au fost foarte multe, încât ne-ar mai trebui un an ca să le înșiruim pe toate, le-am selectat doar pe cele care se referă la problemele acute din mass-media și la eventualele soluții.
 
Pirkka Tapiola, Ambasador UE în Republica Moldova
”În contextul Republicii Moldova, Indexul Global al Libertății Presei oferă de fapt detalii cu privire la aspectele care ar trebui soluționate pentru a îmbunătăți situația. Acestea se referă, în special, la influența intereselor politice și de afaceri asupra redacțiilor, transparența proprietarilor de mass-media și independența autorității de reglementare a audiovizualului. (...) Uniunea Europeană este interesată să consolideze libertatea mass-media, pluralitatea și independența acestora, precum și calitatea emițătorilor de programe publice din Republica Moldova. Noi intenționăm să cooperăm cu Republica Moldova în acest context, printre altele, oferind asistență tehnică procesului legislativ, consolidând capacitatea instituțională a autorității de reglementare (Consiliul Coordonator al Audiovizualului) și susținere celor două posturi publice, precum și a mass-media independente. UE mai intenționează să continue suportul acordat jurnalismului de investigație”...

Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova
„O media liberă și independentă este unul din pilonii unei societăți democratice. Fără libertatea de exprimare și libertatea mediei, cetățenii nu pot fi informați, nu pot fi activi și nu se implică. O medie independentă poate asigura transparență și răspundere și poate oferi informații diverse cetățenilor în procesul de sensibilizare a unui număr vast de teme. Din aceste motive, Suedia vede media independentă puternică nu doar ca un rezultat final, ci și ca un mijloc de realizare a reformelor și dezvoltării sustenabile în orice țară. (...) Libertatea de exprimare și libertatea presei cuprinzătoare pe care o avem în Suedia  pune o responsabilitate enormă pe persoanele din presă, editorii responsabili și editorii de ziare  sau de alte mass-media. Libertatea trebuie folosită cu mare grijă”.

Dunja Mijatović, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei
„Atacurile teroriste recente și noile zone de conflict din Europa modifică în mod fundamental și provoacă felul în care ne gândim la drepturile fundamentale ale omului, așa ca libertatea de exprimare și libertatea mass-media. Din păcate, se pare că poziția societății civile se reduce în acest context; jurnaliștii  și apărătorii drepturilor omului sunt tot mai frecvent supuși hărțuirii, ONG-urile sunt limitate în activitățile lor, iar libertatea mass-media se deteriorează. Este trist faptul că propria noastră securitate a devenit una din cele mai mari amenințări pentru libertatea de exprimare”...

Luiza Doroșenco, directoarea Centrului Media din Tiraspol
Răspuns la întrebarea „Cu ce fel de presiuni se confruntă jurnaliștii din regiunea transnistreană?”: „Politica editorială; cenzura și autocenzura; presiuni materiale; refuzuri de a publica/difuza materialele jurnalistului; interdicții de acces la evenimente; discuții cu reprezentanții KGB; frica de a pierde locul de muncă; confiscarea tirajului; chemări la MAI și alte structuri; sentiment de pericol pentru siguranța personală și a membrilor familiei”.