Eşti aici

Societatea civilă: lacunele din legislația privind datele cu caracter personal îngrădesc accesul la informație și libertatea de expresie

24 Ianuarie 2017
2756 de afişări
Mai multe organizații nonguvernamentale din domeniile mass-media și drepturile omului semnalează despre întețirea cazurilor de presiune asupra jurnaliștilor - în special, a celor de investigație. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă „Presiuni alarmante asupra jurnaliștilor din R. Moldova: de la brutalizare și intimidare la procese penale”, ținută marți, 24 ianuarie curent.

Acțiunea vine în contextul audierii, de către procurori, a jurnalistei Mariana Rață, care a realizat un articol despre ex-comisarul mun. Chișinău, Vladimir Botnari. El invocă faptul că jurnalista a accesat și a difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal, ce îl vizează pe el și pe membrii familiei sale.

Potrivit reprezentanților societății civile, acest caz - care nu este deloc singular - reprezintă o intimidare a jurnaliștilor și o îngrădire a accesului lor la informație. Totodată, juriștii atenționează asupra faptului că în legislația ce ține de datele cu caracter personal există mai multe lacune, din care cauză ea contravine, într-un anume fel, legilor privind accesul la informație și privind libertatea de expresie. În acest context, mai mulţi jurişti au menţionat că numele unui funcționar public sau informația despre averea pe care o deține nu sunt date cu caracter personal.

„Acest caz arată foarte bine starea lucrurilor din societate, și anume, reticența autorităților față de orice manifestare profesională a jurnaliștilor. Or, vedem de mai mult timp că jurnalismul de investigație este supus atacurilor”, consideră Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice. „Din ce în ce mai des, asistăm la o interpretare foarte odioasă a prevederilor legislației”, a adăugat ea.

În aceeași ordine de idei, Galina Bostan, preşedinta Centrului de analiză și prevenire a corupției, este de părere că legislația pe acest segment devine din ce în ce mai mult un instrument care îl protejează nu pe cetățean, ci pe funcționarii corupți. Potrivit ei, „dacă intimidarea jurnaliștilor și promovarea inițiativelor legislative de extindere a protecției datelor cu caracter personal vor continua, aceasta ar putea să însemne „prohodul” jurnalismului de investigație, unul dintre cele mai eficiente instrumente anticorupție care pot exista într-o societate.”

Jurnaliștii prezenți la eveniment s-au arătat convinși că ei sunt în drept să scrie despre averile funcționarilor publici, atâta timp cât cetățenii sunt în drept să fie informați. În opinia Alinei Radu, directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”, este ciudat că doar Mariana Rață a fost citată de procuror, nu și reporterul ZdG care a făcut o investigație despre fostul comisar și la care, de facto, face referire Mariana Rață. „Noi în fiecare lună mergem în instanță să tot explicăm că am publicat acest articol pentru că este de interes public…”, a accentuat Alina Radu.

Cazurile de îngrădire a accesului la informație stau la baza micșorării numărului de articole de investigație și demonstrează o dată în plus că în Legea privind protecția datelor cu caracter personal există o problemă. De această părere este Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent. „Considerăm că ar trebui să intervenim în această lege, pentru a o îmbunătăţi în folosul societăţii, astfel încât - prin prevederile ce se referă implicit la libertatea de exprimare, la legătură între protecția datelor cu caracter personal și libertatea de exprimare - să nu îngreunăm munca jurnaliștilor”, a menționat Nadine Gogu.

Acelaşi punct de vedere este împărtăşit de Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, care a semnalat şi „lipsa de reacție din partea autorităților la acest caz și la alte cazuri grave ce s-au produs în ultima vreme. „La moment, putem vorbi despre o blocare a accesului la informație, toate realizările care au existat în ultimii ani pe segmentul accesului la informație de interes public, de facto, sunt blocate în ultimii aproape doi ani”, a conchis el.

În săptămânile ce urmează, vor fi organizate mai multe acțiuni întru susținerea jurnaliștilor care, prin limitarea accesului la informație de interes public, sunt limitați să-și facă onest meseria. Prima se va întâmpla la 31 ianuarie, sub forma unei dezbateri publice asupra deficiențelor Legii privind protecția datelor cu caracter personal și a celor legate de accesul la informație. La eveniment vor fi invitați reprezentanți ai presei, ai Parlamentului și ai Guvernului R. Moldova.

Sursa foto: www.anticoruptie.md