Eşti aici

Petras Auštrevičius: Dificultățile de ordin administrativ și juridic cu care se confruntă media din R. Moldova „nu pot fi justificate în niciun fel”

03 Februarie 2017
1959 de afişări
Raportorul pentru R. Moldova în Parlamentul European,  Petras Auštrevičius, a emis vineri, 3 februarie 2017, un comunicat de presă în care a făcut apel către instituțiile puterii – Președinție, Parlament, Guvern – să facă tot posibilul ca independența și libertatea presei să fie pe deplin asigurate în R. Moldova.

În context, Petras Auštrevičius își exprimă îngrijorarea față de „circumstanțele în care sunt forțate să-și desfășoare activitatea unele medii independente – Jurnal TV și TV 7”. În opinia oficialului european, diversele dificultăți de ordin administrativ și juridic cu care se confruntă media în exercitarea funcțiilor sale „nu pot fi justificate în niciun fel”. 

În conformitate cu Acordul de Asociere dintre R. Moldova și UE,  R. Moldova s-a angajat să respecte drepturile omului, supremația legii, care include întâi de toate, libertatea mass-media, se menționează în comunicat.

 „Fac apel către autoritățile din Moldova, către toți actorii politici să întreprindă tot posibilul pentru a nu îngrădi funcționarea presei independente care este garantată în Moldova”, susține Raportorul pentru Moldova în Parlamentul European.

Reamintim că Jurnal Trust Media anunța joi, 12 ianuarie 2017, într-o declarație de presă, că proprietarul clădirii în care închiria spațiu timp de aproape șapte ani i-a obligat să părăsească sediul într-un termen de 35 de zile și, din această cauză, va fi nevoit să caute un nou sediu și să renunțe la o parte din emisiuni. Reprezentanți ai mass-media, activiști ai societății civile și simpli consumatori de media s-au arătat contrariați de situația în care s-a pomenit Trustul Jurnal TV.