Eşti aici

Ce facem pentru ca trecerea la digitalizare să nu ne lase fără televiziuni locale?

13 Februarie 2017
2848 de afişări
Experți media, dar și unii manageri ai posturilor tv regionale avertizează că televiziunile locale ar putea dispărea în procesul trecerii la digitalizare, din cauza costurilor prea mari pe care le implică acest proces. Ei cer ca statul să le susțină financiar prin construirea unui multiplex regional și să nu admită lichidarea lor. De cealaltă parte, reprezentanți ai ÎS „Radiocomunicații” declară că trecerea la transmisiunea digitală necesită investiții foarte mari, pe care statul nu și le poate asuma. Ei le reproșează managerilor posturilor tv regionale că „trebuiau să-și planifice aceste cheltuieli” deoarece  „cunoșteau de mai înainte care sunt costurile și investițiile pe care vor trebui să le facă”.
Un interviu realizat de Media Azi, săptămâna trecută, cu membrul Asociației Presei Electronice, Alexandru Dorogan, readucea în atenția cititorilor dificultățile cu care se confruntă posturile tv regionale în procesul tranziției la digitalizare. „Singura soluție bună a statului este să construiască multiplexele regionale necesare și să ofere sloturi în arendă radiodifuzorilor locali la prețuri rezonabile”, propunea Alexandru Dorogan.

Într-un comentariu la interviu, directorul postului Media TV din Cimișlia, Andrei Bargan, a salutat ideea implicării statului în procesul trecerii la digitalizare „cel puțin, pentru posturile TV locale și regionale (fie prin construirea multiplexelor regionale din contul statului și arendarea ulterioară a stațiilor TV locale, fie prin oferirea gratuită (din contul statului) a pachetelor de documente, proiecte de construcție a multiplexelor, fie printr-un parteneriat public privat”. Totodată, Andrei Bargan afirma că ar fi necesară  o  întrunire a radiodifuzorilor locali cu reprezentanți ai Ministerului Telecomunicațiilor, ai ONG-urilor de media și cu participarea unor potențiali finanțatori ai proiectului de digitalizare a emisiei TV pentru posturile locale”.

În ce mod ar putea sprijini statul trecerea la digitalizare a posturilor TV locale/regionale, în așa fel, ca ele să –și mențină activitatea și să nu dispară în acest proces? Cât de reală este ideea ca statul  să construiască multiplexele regionale necesare și să ofere sloturi în arendă radiodifuzorilor locali la prețuri rezonabile? În fine: Ce ar trebui să întreprindem pentru ca trecerea la digitalizare să nu ne lase fără televiziuni locale? Am vrea să aflăm mai multe opinii, eventual, soluții privind problema trecerii la digitalizare a posturilor tv locale/regionale. Invităm managerii posturilor tv vizate, specialiștii responsabili de digitalizare din instituțiile de stat și alte persoane interesate să-și expună punctele lor de vedere pe subiectul dat.

Astăzi, publicăm primele două opinii.

Ludmila Topal, directoarea postului TV Canal Regional: Construcția unui multiplex regional și oferirea acestuia în chirie radiodifuzorilor locali, la un preț accesibil, ar fi o ieșire din situația creată

”După părerea mea, statul trebuie să-și asume o parte semnificativă din cheltuieli în procesul trecerii posturilor regionale la transmisiune digitală. Importanța acestor televiziuni de a informa locuitorii din centrele raionale și din sate nu poate fi neglijată: datorită eforturilor depuse de echipele mici ale studiourilor tv regionale cetățenii sunt asigurați cu informația care îi vizează și îi interesează în primul rând.

Din păcate, în prezent aceste televiziuni există doar grație entuziasmului conducătorilor și angajaților - publicitatea nu ajunge la noi, autoritățile locale nu ne acordă practic niciun suport. O parte din mijloacele necesare pentru producerea emisiunilor ne parvin din granturi, dar ele nu constituție resurse suficiente pentru întreținerea posturilor tv. În această situație dificilă din punct de vedere financiar, nicio televiziune regională nu va putea de sine stătător să-și asigure un slot în Multiplex. Chiar dacă se vor uni mai multe televiziuni, ca în cazul Canal Regional, tot nu vom reuși. Dacă această problemă nu va fi soluționată la nivel de stat, în scurt timp locuitorii din regiuni ar putea să rămână fără informație de interes local. Construcția unui multiplex regional separat și oferirea acestuia în chirie radiodifuzorilor locali, la un preț accesibil, ar fi o ieșire din situația creată.

Totodată, o parte din resursele financiare ar putea fi planificate în bugetul autorităților publice locale, deoarece acestea, la fel, ar trebui să fie interesate în informarea rapidă și obiectivă a locuitorilor din regiune.

Avem speranța că odată cu trecerea la sistemul digital, posturile regionale de televiziune vor deveni mai atractive și pentru agenții de publicitate, iar acest lucru ne va ajuta să ne asigurăm pe viitor existența în multiplex”.

Veaceslav Pascal, director tehnic la Î.S. Radiocomunicații: Trecerea la transmisiune digitală necesită investiții foarte mari, pe care statul nu și le poate asuma

„Nu este real ca statul să construiască un slot pentru radiodifuzorii locali/regionali. Statul, de fapt, nici nu participă la construcția multiplexului. Trecerea la transmisiune digitală necesită investiții foarte mari, pe care statul nu și le poate asuma. Despre digitalizare se discută de foarte mult timp. Radiodifuzorii au fost instruiți la mai multe forumuri locale și internaționale. Au avut loc discuții, ateliere, unde ei au fost școlarizați, inițiați în procesul de trecere la sistemul digital. Ei cunoșteau de mai înainte care sunt costurile și care vor constitui investițiile pe care vot trebui să le facă. Eventual, radiodifuzorii trebuiau să-și planifice aceste cheltuieli.  Deja, aici există o problemă de planificare bugetară”…