Eşti aici

Forumul „Ce vrea media?” face recomandări pentru donatorii care sprijină media independentă

09 Martie 2017
1556 de afişări
Centrul Baltic pentru Excelența Media (BCME) din Letonia în parteneriat cu Centrul pentru jurnalism Independent (CJI), cu susținerea Fondului European pentru Democrație, au organizat joi, 9 martie, la Chișinău, Forumul „Ce vrea media?”. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele analizei spațiului mediatic de limba rusă independent din statele Parteneriatului Estic (PE).

Analiza mediei ruse independente a fost elaborată în țările PE: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Scopul Forumului a fost formulat de către Directoarea executivă a BCME, Rita Ruduša, moderatoarea evenimentului, care, în mesajul de deschidere a subliniat că cercetarea a încercat să identifice mediile independente de limba rusă în țările PE și să stabilească cât de bine lucrează acestea pentru auditoriul său. La fel, experții pe țară au evidențiat plusurile și minusurile acestor media și au propus soluții pentru eliminarea lacunelor existente. „Vrem să pregătim anumite recomandări pentru donatori și pentru organizațiile care sprijină media, pentru ca ei să găsească modalități de a sprijini financiar mult mai efectiv instituțiile media”, a declarat Rita Ruduša.

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a menționat, la rândul ei, că în ultimii ani țările Parteneriatului Estic și din Uniunea Europeană au contribuit prin mai multe activități la promovarea pluralismului mediatic și la reducerea efectelor propagandei. Cu referire la situația din R. Moldova, Nadine Gogu a afirmat: „Noi avem din plin presă de limbă rusă, dar nu este conținut local, dar este conținut produs în afara țării, în mare parte în Federația Rusă, respectiv, auditoriul de la noi, publicul-țintă, este expus mesajelor care vin din Federația Rusă. (...)  Ar trebui și autoritățile să se implice, să vadă și ele ce pot face, astfel încât, aceste efecte ale propagandei să fie reduse”, a subliniat directoarea executivă a CJI, care a precizat că la eveniment au fost invitați și membrii parlamentului, dar aceștia nu s-au prezentat.

Una dintre problemele grave constatate de către participanții la Forum este cea financiară, mai exact, lipsa unor modele de business pentru dezvoltarea instituțiilor, cu care se confruntă toate cele șase țări membre ale PE. La acest aspect a atras atenția și expertul Victor Gotișan, care a prezentat situația din R. Moldova. Cercetătorul a analizat șapte instituții media independente, care au, parțial sau în totalitate, content în limba rusă - patru naționale (TV7, Newsmaker.md, Ziarul de Gardă și Info Prim Neo)  și trei regionale (SP, Gagauzmedia.md și Canal Regional TV).

„Provocările cu care se confruntă presa de limba rusă sunt practic aceleași ca şi în cazul presei de limba română: lipsa finanțării și necesitățile concrete pentru a dezvolta capacităţile jurnaliştilor. Cele mai stringente probleme în cazul jurnaliștilor ţin de design, machetare și vizualizare grafică, iar în cazul managerilor de presă – de identificarea noilor modele de business şi finanțare”, a menționat Victor Gotișan. Totodată, autorul cercetării constată că în R. Moldova jurnaliștii de limba rusă se autoizolează de jurnaliștii de limba română pe principiul lingvistic. Drept urmare, în analiza sa el a recomandat „crearea unor platforme comune dintre jurnaliștii de limbă rusă şi cei de limbă română pentru o colaborare interesantă şi de succes”.

Participanții la Forum au identificat și o altă problemă: practic, în toate țările PE nu au fost efectuate studii privind publicul-țintă al instituțiilor media. Acest gen de studii, potrivit experților, ar fi de mare ajutor în abordarea unor subiecte, care ar ține cont de interesele, vârsta, condițiile de trai și alte caracteristici ale consumatorilor de media.

Cei prezenți la Forumul „Ce vrea media?” au ajuns unanim la concluzia că suportul organizaţiilor internaţionale pentru presa independentă trebuie să continue. Şi că acest suport nu trebuie să fie doar sub aspect financiar, ci şi de instruire sau de consultanţă.

Cercetarea nu va fi disponibilă pentru publicul larg, iar recomandările efectuate vor fi oferite tuturor donatorilor care susțin instituțiile media din cele șase țări ale PE, ca reper la acordarea unui sprijin financiar.

Comunicări privind situația presei ruse independente în țările lor au prezentat, de asemenea, Boris Navasardian (Armenia), Arif Alief (Azerbaijan), Pavel Bykouski (Belarus), Nino Danelia (Georgia), Roman Shutov (Ucraina).

Printre invitații la eveniment au fost Floriana Fossato (Institutul Reuters), Gillian McCormack (Internews), Iulia Semeonova (Asociația Jurnaliștilor de Limba Rusă din Moldova), Timur Onica (Fondul European pentru Democrație).