Eşti aici

Guvernul va discuta astăzi despre extinderea listei funcțiilor cu acces la secretul de stat – printre acestea este și președintele CCA

01 Martie 2017
3048 de afişări
Guvernul va examina miercuri, 1 martie, un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii cu privire la secretul de stat. Inițiativa a fost elaborată de către Ministerul Justiției în colaborare cu Serviciul Informații și Securitate. Autoritățile vor să extindă lista persoanelor care vor avea dreptul de acces la secretul de stat, pentru care autorii proiectului propun o majorare a salariului cu 10 la sută.
 
Proiectul de lege propune „modificarea art. 28 din legea în vigoare, precum și completarea acesteia cu o anexă, care va conține Lista funcțiilor, titularii cărora au drept special de acces la secretul de stat de la numirea (alegerea) lor în funcție, cu specificarea formelor concrete de acces pentru fiecare funcție”.
 
În listă a fost inclusă și funcția de președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). La fel, la secretul de stat vor mai avea acces președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), președinții instanțelor judecătorești, dar și conducători unor autorități publice, cum ar fi directorul CNA, directorul  Centrului Național  pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), directorul general al ANRE, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, secretarul general al Aparatului Președintelui R. Moldova, secretarul general al parlamentului, președintele CEC, președintele Autorității Naționale de Integritate, Președintele Consiliului Concurenței, Președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminărilor și asigurarea egalității,  directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, directorul Serviciului de Stat de Arhivă, primarul general al municipiului Chișinău.
 
Potrivit autorilor proiectului, aceste modificări „vin să înlăture lacunele existente în legislație”, întrucât, persoanele care ocupă aceste funcții „de facto deja lucrează cu materiale atribuite la secretul de stat...”, dar nu se regăsesc în Lista funcțiilor cu drept special de acces la secretul de stat.
 
Accesul la acest gen de informație  presupune și acordarea sporurilor, ceea ce reprezintă zece la sută din salariu. De exemplu, președintele CCA va obține o majorare de 650 de lei, directorul CNPDCP – un surplus de 700 de lei; președintele CSM un adaus de 2500 de lei etc.
 
Potrivit Notei informative, care însoțește proiectul de lege, la stabilirea formelor de acces la secretul de stat s-au luat în considerare propunerile Comisiei Interdepartamentale pentru protecția secretului de stat.
 
Precizăm că, în cadrul unui club de presă cu tema "Secretul de stat si secretul comercial utilizate drept paravan pentru îngrădirea accesului la informația de interes public", organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice, la 10 februarie curent, invitații s-au arătat îngrijorați de faptul că despre Comisia interdepartamentală cu privire la secretul de stat „nu se mai știe nimic de câțiva ani”, iar ultima ședință ar fi avut loc în 2014.