Eşti aici

Postul „Super TV” va avea o noua denumire: „FAMILIA DOMASHNIY”. Mariana Onceanu Hadârcă: „Sintagma este o calchiere...”

07 Martie 2017
3014 afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public, în ședința sa din 7 martie, postul de televiziune „Ren Moldova” pentru derogări de la prevederile cu privire la clasificarea programelor audiovizuale în scopul protecției copiilor. În aceeași ședință, cu votul majorității membrilor săi, CCA a acceptat schimbarea denumirii postului „Super TV” în „FAMILIA DOMASHNIY”.

În urma unei sesizări și a monitorizării de către CCA timp de 17 ore și 30 de minute a programelor, filmelor etc., difuzate de postul Ren Moldova, s- a constatat încălcarea articolelor 12 și 13 din Decizia 98 a CCA, cu privire la clasificarea programelor audiovizuale în scopul protecției copiilor. „Situația de la „Ren Moldova”, după mine, este mult mai gravă, pentru că difuzează materiale propagandistice ore întregi”, a adăugat membra CCA, Olga Guțuțui. Astfel, membrii CCA au votat unanim pentru a sancționa „Ren Moldova” cu avertizare publică.  La fel, postul respectiv va continua să fie monitorizat de către instituția de reglementare în audiovizual.

Tot în cadrul ședinței CCA din 7 martie s-a aprobat modificarea denumirii postului „Super TV” în  „FAMILIA DOMASHNIY”, precum și aprobarea noii concepţii de programe a postului. În cadrul dezbaterii acestui subiect membrii CCA au avut păreri diferite. Mariana Onceanu-Hadârcă a atras atenția colegilor săi: „Sintagma „FAMILIA DOMASHNIY” este o calchiere, e o greșeală și nu putem să o promovăm la nivel de titlu al unui post.” Membrul CCA, Dragoș Vicol, nu a împărtășit aceeași opinie și le-a sugerat reprezentanților postului:  „Scrieți denumirea în chirilică și atunci nu vor mai fi probleme!”.

Membra CCA, Olga Guțuțui, a avut obiecții față de conceptul postului, subliniind că singurele programe informativ- analitice sunt 5 prognoze meteo pe zi, timp de 5 zile pe săptămână.

În susținerea radiodifuzorului s-a pronunțat un alt membru al CCA,  Iurie Colesnic: „Economic, R. Moldova se află într-o situație foarte delicată. Toți acești oameni care încearcă să facă televiziune nu au bani, reclamele nu merg, banii nu vin și ei sunt puși în situația de a căuta soluții”.

Cu 7 voturi pro și două contra (Mariana Onceanu-Hadârcă și Olga Guțuțui) denumirea și conceptul postului au fost votate.