În cadrul unui club de presă, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, miercuri, 22 martie, viceministrul MTIC, Vitalie Ciolac, a declarat: „În anul 2015 alocarea resurselor financiare pentru realizarea acțiunii menționate nu a fost posibilă din cauza instabilității politice, problemelor financiare și a banilor insuficienți în buget. În urma eforturilor depuse de către Guvern către finele anului 2016, Republica Moldova a obținut stabilitate economico - financiară. Actualmente, MTIC în comun cu Ministerul Finanțelor și cu sprijinul Guvernului a identificat suma de 50 mln de lei din bugetul de stat pentru a dota circa 72 de mii de familii defavorizate cu convertoare, conform Legii 133 privind ajutorul de stat. În acest sens, MTIC a început elaborarea hotărârii de Guvern care va stabili mecanismele de dotare a familiilor defavorizate”.
Precizăm că, în conformitate cu datele pe care ni le-a oferit Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, numărul familiilor social-vulnerabile care vor beneficia în anul 2017 de ajutor de stat conform Legii 133 este cu mult mai mic decât cel indicat de către viceministrul Ciolac și constituie 56 263.
Pe pagina web a MTIC, informațiile sunt de asemenea contradictorii. În Strategia Sectorială de Cheltuieli pe Termen Mediu (anii 2017-2019) în domeniul tehnologiei informației și comunicații asigurarea familiilor defavorizate cu convertoare este indicată ca o acțiune neacoperită financiar. În timp ce Planul de activitate al MTIC pentru anul 2017 la capitolul Tranziţia la televiziunea digitală terestră, prevede că „pentru dotarea cu convertoare a familiilor defavorizate sunt planificate costuri aferente de 85,854 mln. lei”. Raportul grupului de lucru interinstituțional cu privire la realizarea Programului privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră în sem. II al anului 2016, publicat pe același site, constată că circa 123 000 de familii defavorizate vor fi nevoite să procure pe cont propriu convertoare de semnal pentru recepționarea televiziunii digitale terestre odată cu sistarea începând cu 31 decembrie 2017 a emisiei în format analog, sau să rămână fără acces la programe de televiziune”.
Pentru a clarifica aceste contradicții, Media Azi a telefonat din nou la MTIC. De această dată, am fost redirecționați la șeful direcției politici în domeniul comunicațiilor, Vladimir Vornic, care ne-a oferit deja alte cifre: „Am fost contactați telefonic de reprezentanții Ministerului Finanțelor și anunțați că ei se angajează până în luna mai-iunie curent să rezolve această problemă. Astfel, vor fi alocați 46-50 mln de lei care vor permite asigurarea cu convertoare a peste 66 mii de familii potențiale. Există o scrisoare de confirmare care urmează să fie semnată de ministrul Finanțelor și expediată instituției noastre”, ne-a explicat Vladimir Vornic.
Consultanta în Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Finanțelor, Cristina Nicolau, ne-a informat că „În vederea asigurării realizării acțiunii respective, Ministerul Finanțelor va examina la o eventuală rectificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2017, să fie prevăzute în bugetul MTIC alocații bugetare în acest scop.” Precizăm că, acum o lună, pe 28 februarie, aceeași funcționară susținea că la identificarea unor anumite sume se va reveni în contextul elaborării Cadrului Bugetar pe Termen Mediu (CBTM) 2018-2020.
În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 240, din 8 mai 2015, Ministerul Finanţelor trebuia să prevadă încă în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2016, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor mijloace financiare în sumă de 100 milioane lei „în vederea asigurării familiilor defavorizate cu convertoare de semnal pentru recepţionarea televiziunii digitale terestre”. Acești bani însă nu au ajuns la MTIC.
Reamintim că procesul de tranziție la televiziunea digitală se va încheia la 31 decembrie 2017.
Sursa foto: www.mtic.gov.md