Eşti aici

Trecerea la televiziunea digitală: posturile tv locale cer crearea de către stat a unui multiplex regional

03 Aprilie 2017
1402 afişări
Managerii posturilor de televiziune locale consideră că după 31 decembrie 2017, odată cu trecerea la televiziunea digitală, își vor pierde mai mult de o jumătate din publicul lor țintă, sau chiar vor dispărea din cauza lipsei de bani. O soluție, în opinia lor, ar fi ca statul să construiască un multiplex regional pentru posturile locale. Reprezentanții ONG-urilor de media, la fel, atrag atenția autorităților ca, dincolo de aspectele tehnice, să fie luată în considerare și menținerea diversității conținutului mediatic, pe care o asigură mass-media locală.

Producătoarea postului Elita TV, Angela Zaharova, a menționat pentru Media Azi că, pentru o televiziune, mai ales locală, publicul este foarte important. „Dacă vorbim de Elita TV, nu sunt sigură că după 31 decembrie programele televiziunii vor fi recepționate măcar de o jumătate sau o treime din publicul pe care-l avem acum. Da, noi suntem prezenți în rețelele operatorilor de cablu și avem acoperire națională grație prezenței în aceste pachete, dar cel mai scump și mai important pentru cetățeni, mai ales, pentru cei din regiune, este recepționarea semnalului care emite liber”, susține Angela Zaharova.

Radiodifuzorii locali recunosc că riscă să-și piardă utilajul pe care l-au cumpărat încă atunci când au trecut la televiziunea analogică. „Am fost solicitați să investim în stații de televiziune proprie analogică, acum suntem solicitați să investim în televiziunea cu semnal digital terestru. Care sunt garanțiile că într-un an – doi nu ni se va cere să investim în fibra optică, la care deja multe state au realizat tranziția?”, se întreabă Angela Zaharova.

Aceeași îngrijorare o are și Andrei Bargan, TV Cimișlia: „Noi dispunem de antene scumpe, avem cablu care unește antena de emițător, emițătoare performante care pot fi remodelate în digitale. Având toată această structură, suntem obligați acum să o predăm la... punctul de recepție a metalelor feroase! De ce nu se gândește nimeni că acest utilaj ne-a costat circa 15 - 20 mii de euro, din granturi sau bani proprii, deja nu contează...”

O soluție, în opinia celor doi manageri, ar fi ca statul să construiască un multiplex regional pentru posturile locale. Potrivit unor estimări, crearea unui multiplex regional, în funcție de complexitatea reliefului, ar necesita cca. 2,5 – 3,0 milioane de lei, investiție pe care niciun radiodifuzor local nu și-o poate permite de unul singur.

Contactat de Media Azi să comenteze îngrijorările managerilor tv locale, șeful direcției control și digitalizare din cadrul CCA, Victor Pulbere, a fost de părerea că „fiecare radiodifuzor ar trebui să-și găsească soluții proprii, reieșind din situația lui concretă (în primul rând, financiară).” Funcționarul de la CCA nu vede o problemă în faptul că unele posturi tv locale ar putea să dispară în procesul trecerii la televiziunea digitală deoarece, consideră el, „chiar și în țări mult mai bogate, cum ar fi Finlanda, au fost cazuri de dispariție a radiodifuzorilor locali”. Singura soluție, în opinia lui Victor Pulbere, ar fi „găsirea de posibilități pentru construirea unui multiplex local”.

Dincolo de aspectele tehnice ale tranziției la televiziunea digitală, reprezentanții ONG-urilor de media atrag atenția autorităților că în acest proces trebuie să ia în considerare și alte momente importante, cum ar fi menținerea diversității conținutului mediatic, pe care o asigură în prezent mass-media locală. „În conformitate cu legea proximității, populația este mult mai interesată să afle ce se întâmplă în localitatea sa, în raionul său, în regiunea sa, iar televiziunile locale le oferă astfel de informație” susține Alexandru Dorogan, membru al Asociației Presei Electronice. Expertul reamintește că multe posturi locale s-au afirmat cu greu, până a ajunge să fie o sursă indispensabilă și credibilă în comunitățile lor, iar acum se află într-o situație incertă.