Eşti aici

Mariana Rață: „Nominalizarea mea la Premiul European pentru Presă este o realizare majoră pentru jurnalismul de investigație din Republica Moldova”

27 Aprilie 2017
2475 de afişări
Premiul European al Presei (The European Press Prize) a fost acordat, la 21 aprilie curent, în Olanda, țara noastră fiind reprezentată la acest eveniment de jurnalista Mariana Rață de la portalul Anticoruptie.md. Ea a fost nominalizată la categoria jurnalism de investigație, pentru materialul „Mafia anabolizantelor. Drumul clandestin al steroizilor din Moldova spre sportivii străini”.

Investigația semnată de jurnalista din Moldova a fost una dintre cele trei candidate la premiul mare al concursului. În cele din urmă, câștigător la categoria Jurnalism de Investigație a fost desemnat Centrul de Investigații Jurnalistice din Serbia.

Contactată de Media Azi, Mariana Rață ne-a spus că pentru ea este o mare onoare să participe la o astfel de competiție. „Atunci când m-am înscris în concurs, am fost destul de sceptică - eram a 300 și ceva candidată... Când am fost anunțată că sunt în lista celor șapte semifinaliști, am fost cu adevărat surprinsă. Bineînțeles că, la festivitatea de premiere a finaliștilor, nutream speranța că aș putea fi desemnată învingătoare la categoria investigații de presă; în același timp, înțelegeam că am concurenți foarte puternici...”, ne-a relatat jurnalista. Însă, chiar dacă nu a luat marele premiu, Mariana Rață consideră că această nominalizare este o realizare majoră pentru jurnalismul de investigație autohton. „Am reușit să demonstrez că, în condiții vitrege și cu resurse modeste, jurnaliștii din Republica Moldova sunt capabili să scrie anchete de presă demne de premii internaționale”, a spus Mariana.

În cadrul concursului „Premiul European pentru Presă” au fost oferite patru premii, la următoarele categorii: Inovații (Christiaan Triebert din Olanda); Comentarii (Fintan O'Toole din Irlanda) și Scris remarcabil (împărțit de doi candidați din Germania: Felix Hutt și echipa de reporteri „Dialika Neufeld and Class Relotius”).

Reamintim că materialul înscris în concurs a fost publicat în octombrie 2016 și relatează despre producerea, pe teritoriul Republicii Moldova, a anabolizantelor și despre calea pe care o parcurg acestea până ajung pe piața neagră din țările europene.