Eşti aici

CCA a avertizat public mai mulți radiodifuzori pentru nerespectarea prevederilor Codului audiovizualului

27 Aprilie 2017
1594 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aplicat avertizare publică, joi, 27 aprilie, mai multor posturi de televiziune pentru nerespectarea prevederilor  art. 11 alin. (3) din Codul audiovizualului al R. Moldova, ce prevede că producţia proprie şi autohtonă cu caracter informativ şi analitic difuzată de radiodifuzor va constitui nu mai puţin de 80%.

În urma unei decizii CCA, 16 posturi de televiziune-  „Moldova-1”, „Publika TV”, „Canal 3”, „TV 7”, „Prime”, „CTC Mega”, „Euro TV”, „Realitatea TV”, „N4”, „TVC 21”, „Accent TV”, „ITV”, „NTV Moldova”, „Noroc”, „RTR Moldova” și „Ren Moldova”- au fost supuse unei monitorizări pentru o perioadă de 7 zile fiecare.

Datele raportului au atestat derogări de la art. 11 alin. (3) din Codul audiovizualului la opt din cei 16 radiodifuzori. Astfel, în urma discuțiilor, CCA a decis avertizarea publică a „Euro TV”, „Ren Moldova”, „RTR Moldova”, „Prime”, și „TVC 21”.

Posturile  „Publika TV”, „Canal 3”, „TV 7”, „CTC Mega”, „Realitatea TV”, „Accent TV”, „NTV Moldova” au fost atenționate asupra respectării stricte a legislației audiovizuale.

Nu au fost depistate derogări la „Noroc”, „N 4”, „Moldova-1” și „ITV”, care au respectat volumul producției proprie și autohtonă cu caracter informativ și analitic difuzat în limba română de 80%.

Potrivit membrilor CCA, cea mai gravă situație a fost atestată la posturile „Euro TV” și „Ren Moldova”, unde cota producției proprii și autohtone cu caracter informativ și analitic în limba română constituie 0 %, iar la „RTR Moldova”, doar 20 la sută.

Referindu-se la „RTR Moldova”, membru CCA, Dragoș Vicol, a atenționat că încă o problemă, de asemenea, foarte gravă este că în zilele de sâmbătă și duminică, emisiunile puse pe post, sunt difuzate în totalitate în limba rusă, fiind retransmise din Federația Rusă, fapt care permite „penetrarea în spațiul nostru informațional a știrilor cu tentă de intoxicație media”.

Toate cele 16 televiziuni vor fi supuse unei monitorizări repetate.