Eşti aici

A apărut ediția din iunie a revistei „Mass-media în Moldova”

29 Iunie 2017
2559 de afişări
Cum se întâmplă că unii jurnaliști ajung ostatici ai actorilor politici? Informează sau dezinformează noile medii? Cum să faci bani în presa online?  – Răspuns la acestea și la alte întrebări veți afla citind ediția din iunie 2017 a revistei „Mass-media în Moldova”. Printre autori se regăsesc experți media, oameni de știință, profesori, jurnaliști și manageri de presă.

Expertul Ion Bunduchi examinează în articolul „Mass-media autohtonă: oportunitatea schimbărilor reale” starea actuală a legislației media și cauzele ineficienței acesteia. Autorul se referă la caracterul declarativ și ambiguu al multor prevederi legislative, lipsa mecanismelor clare de implementare a unor norme legale; rolul insignifiant al organelor judecătorești în promovarea și protecția valorilor democratice, inclusiv a libertății presei, libertății de expresie și a accesului la informație; posibilitățile de imixtiune a factorului politic în activitatea mass-media, precum și la unele practici defectuoase de aplicare a prevederilor legale.
 
În opinia expertei Aneta Gonța, autoarea articolului de analiză Micile oaze de presă independentă fac cu greu față provocărilor”, ca și acum zece ani, în topul problemelor și necesităților mass-media autohtone sunt resursele financiare, centralizarea mass-mediei, influența politicului, formarea profesională.

Rubrica Experiențe găzduiește un interviu cu jurnalista Mariana Rață, de la Anticorupție.md, care a candidat anul curent la Premiul European pentru Presă. Mariana ne dezvăluie cum se documentează atunci când scrie un material de investigație, care e, de obicei, reacția autorităților la astfel de materiale și de ce accesul la informație este o problemă pe care o resimt acut, în special, cei care fac investigații jurnalistice.
 
Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, semnează articolul „Blogurile și postările de pe rețele: între libertatea de exprimare și abuz”. Între altele, autoarea remarcă: „Dincolo de influențele politice, există numeroase cazuri, poate mai des în campaniile electorale, în care pe bloguri apar texte cu ofense și informații neverificate, care ulterior sunt preluate de anumite redacții și transformate în știri. Astfel, publicul este dezinformat și manipulat, iar persoanele vizate în acele texte – denigrate”. Aflați din material cum pot fi responsabilizați blogherii și de ce unii dintre ei au și acum procese de judecată cu persoane pe care le-au vizat în postările lor.
 
Iar cercetătorul Victor Gotișan readuce în discuție subiectul deontologiei profesionale în materialul „Jurnaliștii – ostatici ai politicienilor?”. „Jurnaliştii trebuie să conştientizeze faptul că principiile deontologice – la fel ca şi demnitatea – nu se vând. Proprietarii (a se citi politicienii) media astăzi sunt, mâine se vor schimba; ei – jurnaliştii – însă vor trebui să îşi continue activitatea și vor avea nevoie de credibilitate”, susține autorul articolului.
 
Revista „Mass-media în Moldova” este o publicație a Centrului pentru Jurnalism Independent care apare de două ori pe an, în iunie și decembrie. 
__________
Ediția din iunie 2017 a revistei „Mass-Media în Moldova” a fost publicată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.