Eşti aici

CCA respinge acuzațiile Maiei Sandu

07 Septembrie 2017
1498 de afişări
Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dragoș Vicol, consideră că acuzațiile președintelui Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu în adresa instituției pe care o conduce au „un tendențios substrat politicianist” și că ar atenta la „statutul apolitic” al acesteia.
 
PAS s-a adresat, la începutul lunii august, către CCA în legătura cu un material apărut la Publika TV, pe 27 iulie curent, în care au fost difuzate imagini trucate de la o conferință de presă a PAS. În răspunsul său, CCA i-a amintit președintei PAS despre dreptul la replică pe care îl are și a informat-o că instituția de reglementare în audiovizual a solicitat poziția postului TV referitor la emisiunea în cauză.
 
Pe pagina personală de FB, Maia Sandu a scris: „Un document cinic şi fățarnic din care reiese limpede că instituția responsabilă de respectarea Codului Audiovizualului, cea plătită din banii noștri, ai cetățenilor, nu cunoaște și nu respectă legea. Conform legii (alin. (2) al art. 39), CCA trebuie să fie garantul şi reprezentantul interesului public, dar, în realitate, este garantul şi reprezentantul interesului Publika”.
 
Media Azi l-a contactat pe Dragoș Vicol, pentru a comenta aceste acuzații.
 
„Constat că in ultima perioada acuzațiile nefondate la adresa CCA s-au întețit și poarta un pregnant caracter concertat, cu tentă politicianistă. Reiterez, prin definiție CCA este o instituție colegială apolitică și care se ghidează în exclusivitate de prevederile Codului Audiovizualului atunci când supune analizei situațiile și faptele concrete pe care le reclamă cetățenii sau instituțiile care ni se adresează”, ne-a declarat președintele CCA.

„Răspunsul CCA la sesizarea nr. 50/1 din 08.08.2017 este articulat în strictă conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului. Concomitent, invectivele domnișoarei Maia Sandu le catalogăm ca având un tendențios substrat politicianist, formulate într-un vehement spirit gregar, total neavenit normelor democratice și care atentează la statutul apolitic inalienabil al instituției pe care o reprezint”, a adăugat Dragoș Vicol.
 
Precizăm, că după difuzarea materialului cu pozele trucate ale PAS, Publika TV a venit cu explicații. Potrivit postului, realizatorul emisiunii, Cristian Tabără, și-a cerut scuze la finalul aceleiași emisiuni, pentru că ar fi  fost „indus în eroare” de un site de satiră. „Se pare că ne-am lăsat păcăliți, am căzut în capcană și trebuie să recunosc că s-a întâmplat asta. Fotografia pe care am arătat-o până la urmă s-a dovedit a fi o fotografie trucată. Ne-am păcălit, așa că îmi retrag afirmațiile cu privire la ea și la fel se pare că și trimiterea care am făcut-o la jurnal.md de fapt era trimitere la un link care era de satiră și umor și care m-a păcălit", a explicat jurnalistul Cristian Tabără.