Eşti aici

Moldova 1 a refuzat să acorde o oră de emisie pe săptămână pentru PAS și PPDA. Ambele formațiuni au anunțat noi proteste pentru 1 octombrie

23 Septembrie 2017
1870 de afişări
Conducerea postului de televiziune Moldova 1 a respins solicitarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) de a acorda o oră de emisie pe săptămână pentru „opoziție reală”. Nemulțumiți de răspunsul primit din partea televiziunii naționale, liderii partidelor PAS și PPDA au anunțat noi proteste pentru 1 octombrie.

Pe site-ul televiziunii a apărut răspunsul oficial, din 22 septembrie, al conducerii instituției publice naționale al audiovizualului semnat de președinta Teleradio Moldova, Olga Bordeianu, și directoarea postului de televiziune, Ecaterina Stratan, către liderii PAS și PPDA. Moldova 1 a anunțat că nu poate acorda o oră de emisiune opoziției și a făcut trimitere la prevederile din articolul 7 din Codul Audiovizualului privind acordarea timpului de emisie pentru partide.

”Reieșind din normele legale precizate, administrația televiziunii publice nu va admite nici o presiune și ingerință ilegală în activitatea și independența sa editorială, indiferent din partea cărei autorități sau partid ar veni aceasta”, se spune în răspunsul Teleradio Moldova.

Administrația televiziunii publice a asigurat pe reprezentații PAS și PPDA că activitatea acestor formațiuni „va fi reflectată și în continuare obiectiv și echidistant în buletinele de știri și în emisiunile de dezbateri”.

De asemenea, conducerea postului a anunțat că va organiza o întâlnire cu liderii partidelor la care vor discuta despre modalitatea de conlucrare pe viitor, iar din săptămâna viitoare vor invita în cadrul emisiunii „Moldova în direct” reprezentanți ai partidelor extraparlamentare.

Liderii PAS și PPDA s-au arătat nemulțumiți de răspunsul Moldova 1 în cadrul unei conferințe de presă comune din 23 septembrie. Lidera PAS, Maia Sandu, a spus că nu a primit un răspuns clar despre solicitarea de a acorda o oră de emisie pentru opoziție „cu sprijin popular real” și astfel ambele formațiuni vor organiza noi proteste drept răspuns la reacția instituției. Președintele PPDA, Andrei Năstase, a precizat că protestul va începe pe 1 octombrie, lângă cinematograful Gaudemus. Ambii politicieni au declarat că vor insista în continuare în privința solicitării de a acorda timpi de antenă pentru opoziție la postul public, dar și publicarea raportului Kroll, sancționarea tuturor celor vinovați și renunțarea la sistemul electoral mixt.

Anterior, Moldova 1 lansat și un apel prin care își exprima dezacordul față de încercările PAS și PPDA „de a discredita și defăima imaginea televiziunii naționale prin intermediul unor acțiuni agresive de pressing și de imixtiune în politica editorială”. Apelul a fost lansat după protestele PAS și PPDA din 17 septembrie, în cadrul cărora manifestanții au cerut postului Moldova 1 o oră pe săptămână de emisie pentru opoziție.